Digital Postkasse har ikke levd opp til ambisjonene
Fra 2014 har det vært et krav at virksomheter skal bruke Digital postkasse til innbyggerne (DPI) hver gang de skal sende et brev.
Bakgrunnen er at det offentlige ikke anser e-post som sikkert nok.
I juli 2019 var det over 2 millioner nordmenn som hadde skaffet seg en digital postkasse. Siden oppstarten er det sendt nærmere 100 millioner brev i Digipost.
Men ambisjonene både når det gjelder antall brukere og antall brev, var to til tre ganger høyere.
Nå har Difi undersøkt konsekvensene ved å oppheve kravet.
For det første er det klart for Difi at forutsetningene som ble lagt til grunn for beslutningen om DPI, har endret seg «i svært stor grad» siden 2012 da avgjørelsen ble tatt.
I en Kantar-undersøkelse utført i mars 2019, går det frem at nordmenn mener Digital postkasse er en løsning som ikke har «lykkes fullt ut».
Flere oppgir at de er usikre på hva postkassen skal gi av merverdi utover andre «min-side-løsninger».
Difi har merket seg at det ofte ser ut som om postkassen brukes som et supplement, heller enn et prioritert alternativ.
Feil med valgfrihet
Det kan være at ting gikk galt da man gikk fra en postkasse til to. Mange opplevde at de allerede hadde en postkasse gjennom Altinn.
Det offentlige har også inngått avtale med to forskjellige aktører om digital postkasse. Posten eier Digipost og e-Boks AS er eid av Nets og Post Danmark. Digipost har rundt 90 prosent av markedet i Norge.
Leverandørene betales av virksomhetene per transaksjon og får tillegg for datakrevende vedlegg. Difi anslår en snittpris per digitale melding på 1,8 kroner.
Tanken var at markedet skulle bidra til innovasjon.
«Denne markedsmodellen har ikke bidratt til utbredelse i like stor grad som antatt, og forskjellige betalingsmodeller for de ulike postkassene har påvirket utbredelsen negativt», heter det i rapporten.
Det har rett og slett ikke dukket opp nok spennende løsninger for brukerne.
I Danmark er det lovpålagt å ha en digital postkasse, men i motsetning til Norge finnes det kun en tilbyder.
I flere av undersøkelsene som er gjort blant nordmenns møte med det digitale Norge, går ønsket om en felles løsning for kommunikasjon med det offentlige igjen.
Undersøkelser blant offentlige virksomheter har også dokumentert at man ønsker å gå bort fra å sende brev, og heller etablere egne innsynsløsninger.
Anbefaler fjerning av krav
Difi mener innbyggerne i liten grad vil merke negativt virkninger av at kravet blir fjernet. Anbefalingen blir å man kan fjerne kravet om obligatorisk bruk av DPI.