Røde Kors mener det samarbeides godt om beredskap og redning her i landet. Her fra en skredøvelse på Finse sammen med Politiet og Norske Redningshunder.

Foto

Heiko Junge / NTB scanpix

Røde Kors

– De frivillige må få delta i utvikling av nye systemer

Publisert: 11. oktober 2019 kl 09.30
Oppdatert: 11. oktober 2019 kl 09.33

Røde Kors mener beredskapssamarbeidet i Norge er «godt», men at man «alltid må søke å forbedre seg».

Det var tidligere denne uken generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet uttalte til Dagens Perspektiv at «beredskapsetatene og de frivillige beredskapsorganisasjonene bør samarbeide tettere for å skape en bedre og mer effektiv beredskap i hele landet».

–Jeg har deltatt på flere øvelser der det ligger en redningsskøyte, en brannbåt, en politibåt og en ambulansebåt ved siden av hverandre. Kunne det holdt med én eller to av dem? spurte Lind.

– For eksempel kan samhandlingen mellom de frivillige beredskapsorganisasjonene bli bedre, mente hun.  

– Det er viktig at vi ikke kannibaliserer hverandres kjerneområder, men heller utfyller hverandre og trekker veksler den spesialkompetansen hver og en av oss har. På den måten bygger vi organisasjonene sterkere, og det blir enda lettere å finne opp-sider hvor vi kan bidra inn mot hverandre, sa Rikke Lind.

Mener samarbeidet er godt

Foto

Leder for beredskapsenheten i Norges Røde Kors, Anders Thorheim. (Foto: Røde Kors)

Saken fortsetter under annonsen

I Røde Kors mener man at samarbeidet i dag er godt.

– Det er alltid behov for å forbedre og utvikle måten vi som frivillige aktører og den offentlige redningstjenesten jobber sammen om, blant annet fordi forutsetningene vi jobber under stadig endrer seg. Dette kan være på grunn av klimaendringer, regionreform eller andre endringer som gjør at vi må tilpasse oss nye samfunnsstrukturer eller behov, sier leder for beredskapsenheten i Norges Røde Kors, Anders Thorheim.

Likevel opplever Røde Kors at samarbeidet mellom de frivillige og det offentlige er godt, påpeker han.

– Røde Kors har for eksempel gjennom beredskapsavtaler med kommuner over hele landet god dialog om beredskap med lokale myndigheter. Slike avtaler, som blant annet innebærer at Røde Kors er med i kommunens beredskapsplaner, ønsker vi at enda flere kommuner inngår, sier Thorheim.

– Hvordan stiller dere i Røde Kors dere til Rikke Linds tanker om å tenke nytt om beredskap?

– I Norge er vi heldige som har en god lokal beredskap som er godt forankret. Dette har mye å gjøre med at kyndige frivillige, som selv er en del av lokalsamfunnet, utgjør en stor del av beredskapskapasiteten. Dette er en egenskap ved samfunnet vårt vi hele tiden må jobbe med for å bevare og utvikle i takt med annen samfunnsutvikling. Derfor jobber Røde Kors kontinuerlig med å videreutvikle organisasjonen parallelt med de behovene som er gjeldene, og ser på muligheter for effektivisering og samordning med andre aktører.   

Jevnlig øvelser sammen med andre kunne vi nok til fordel gjort mer av

Saken fortsetter under annonsen

Flere øvelser sammen

– Kan de frivillige utfylle hverandre bedre og unngå å gjøre for mye «av det samme»?

– Røde Kors er opptatt av å ha dialog med andre frivillige organisasjoner slik at ressursene blir brukt på en mest mulig hensiktsmessig måte. Ved mange av aksjonene vi deltar i redder vi liv skulder til skulder med frivillige fra andre organisasjoner, og vi utfyller hverandre godt, mener Thorheim.

Han framhever også at Røde Kors opplever et godt samarbeid med Redningsselskapet.

– Vi gjennomfører jevnlig øvelser sammen med aktuelle samvirkeaktører, både frivillige og offentlig, for å utvikle kompetanse og kapasitet, og for å styrke samarbeidet.

– Dette med jevnlig øvelser sammen med andre kunne vi nok til fordel gjort mer av for å sikre endra mer effektiv bruk av ressursene våre. 

– Hvilke muligheter ligger i digitalisering og bruk av ny teknologi?

Saken fortsetter under annonsen

– Røde Kors erfarer at det ligger store muligheter i digitalisering og ny teknologi.

– Det er viktig at frivilligheten gis forutsetninger og tilgang fra myndighetene til å delta i videreutvikling og utvikling av nye systemer også i fremtiden, sier beredskapssjefen i Røde Kors, mener beredskapssjefen i Røde Kors.