Brexit? I Snillfjord heter det Snexit
Åtte av ti innbyggere i Snillfjord sa ja i innbyggerundersøkelsen: Å la Snillfjord strykes fra norgeskartet fra 1. januar 2020 er altså høyst frivillig.
Innbyggernes identitet er knyttet til bygda der de bor, ikke til kommunen.
Rundt 500 av innbyggerne går til nye Orkland kommune, snaue 200 til Heim og i overkant av 300 til Hitra. I hele kommunereformen er Snillfjord den eneste kommunen som deles i tre.
Snillfjord er en av de 30 norske kommunene med færre enn 1.000 innbyggere per 1. april 2019.
9 berøres av kommunereformen, 21 består som i dag. Se oversikt nederst i saken.
Veldig lokal identitet
Arbeiderpartiets John Lernes er dagens ordfører i Snillfjord, han styrte også kommunen fra 2007-2011. Lernes blir selv innbygger i nye Hutra kommune, der han også fortsetter sitt politiske liv, trolig som leder for et av hovedutvalgene.
– Dette betyr ikke så store forandringer for innbyggerne våre. Jeg tror livet blir omtrent som før også etter 1. januar, sier Lernes til Dagens Perspektiv.
Han er tydelig på at innbyggerne ikke har knyttet identiteten sin til kommunenavnet Snillfjord.
– Som ordfører sier jeg at jeg er fra Snillfjord, men innbyggernes identitet er knyttet til bygda der de bor. De kaller seg for eksempel krokstadøringer eller hemnskjelinger, forklarer den avtroppende ordføreren.
LES MER | Nye Norge utfordrer tallknuserne i Statistisk sentralbyrå
Feirer med kulturfestival
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland er ikke invitert, men det er grunn til å tro at hun vil legge merke til at Snillfjord faktisk er en kommune der kommunereformen feires.
Snexit heter kulturfestivalen som arrangeres nå i slutten av september. Programmet inneholder blant annet topptur, rocke- og kirkekonsert og avduking av statuen av Martin Stokken på torget foran rådhuset i Krokstadøra.
Stokken var friidrettsutøver, langrennsløper og -trener. Han var i 1947 første nordmann under 31 minutter på 10.000 meter i 1947 og han brøt halvtimesgrensen i 1949, med tiden 29.59,6.