Protester i Berlin mot endringer i tysk og europeisk landbrukspolitikk. På plakatene står det klima, vann, preservering av naturmangfold? Ja, men bare sammen - ikke mot oss. 

Foto

AP Photo/Michael Sohn /NTB Scanpix

Bønder mot miljøforkjempere

Publisert: 27. november 2019 kl 14.01
Oppdatert: 27. november 2019 kl 14.01

EU-kommisjonen har endret på kravene til det som i praksis er verdens største subsidieprogram - de europeiske landsbrukssubidiene.

Mens man også tidligere har kunne bruke deler av disse pengene på grønn omstilling, er det nå snakk om en betydelig opptrapping.

Ifølge danske Altinget vil den danske regjeringen i 2021 få tillatelse til å flytte en milliard danske kroner fra bøndene og over til miljøvennlige tiltak.

De siste årene har Danmark flyttet 7 prosent av den direkte støtten, men nå økes muligheten til 15 prosent.

Bøndene er i harnisk.

– Det er simpelthen urimelig forskjellsbehandling hvis man vil redusere bøndenes inntekt for å gjøre gode gjerninger. De pengene er tiltenkt bønder i alminnelig støtte og kompensasjon for de krav og vilkår vi lever under i EU, sier Martin Merrild til Altinget.

Han er leder i den mektige danske bondeorganisasjonen Landbrug og Fødevarer.

Saken fortsetter under annonsen

Hva danskene ender med er enda ikke avklart. Det skal fattes en beslutning innen utgangen av året.

Stenger av byer

Europeiske landbrukssubsidier har ofte fått bøndene til å trekke mot byene. Tirsdag stengte opp mot 40.000 bønder av innfartsårene til Berlin.

Det underliggende problemet er at landbruket stadig oftere kommer i åpen konflikt med økologiske begrensninger.

Bøndene i Berlin protesterte mot nasjonale endringer i rammevilkårene. Blant annet er det foreslått innsnevringer på bruken av insektsmidler og kunstgjødsel.

Ifølge Euractive er ikke EUs landbrukspakke det største problemet, men snarere at bøndene har vanskelig for å tjene penger.

Mange er også bekymret for at de pågående handelsforhandlingene med Sør-Amerika, Mercosur, skal føre til kraftig priskonkurranse.

Saken fortsetter under annonsen

Politiker for De Grønne, Anton Hofreiter, sier til Euractive at miljømessige tiltak er uunngåelige.

– Å gjøre enda mindre for naturen og spre enda mer kunstgjødsel, det er ikke riktig svar, sier han.

Onsdag var det Paris som ble paralysert. Bønder i traktorer stengte av Champs-Elysées i protest mot det de anser som urettferdige endringer i landbrukspolitikken.