I år er det for første gang innført karakterkrav på minimum 3 i matematikk og norsk på sykepleierutdanningene.

Foto

Tore Meek / NTB scanpix.

Antallet kvalifiserte søkere til sykepleien stuper etter nye krav

Publisert: 23. juli 2019 kl 14.44
Oppdatert: 23. juli 2019 kl 14.47

Den store nedgangen i antall søkere og antall kvalifiserte søkere til sykepleie har etter all sannsynlighet sammenheng med det nye opptakskravet.

Fra og med opptaket 2019 ble det innført et krav om minst gjennomsnittskarakteren 3 i fellesfaget norsk (393 timer) og minst gjennomsnittskarakteren 3 i fellesfaget matematikk (224 timer).

Karakterkravet i matematikk er dekket ved bestått i et av programfagene i matematikk S1, S2, R1 eller R2.

På sykepleierutdanningen i år er det lyst ut 4941 plasser. Tilsvarende i fjor var 4716 plasser. Ved opptaket er det sendt ut 7255 tilbud mot 6995 i fjor. Det var en prosentvis øke på 3,7 prosentpoeng.

Minimum 3 i matte

I år er det for første gang innført karakterkrav på minimum 3 i matematikk og norsk på sykepleierutdanningene.

Til tross for dette er det i år rekordmange som har fått tilbud om plass. 7 255 søkere har fått tilbud om studieplass på sykepleierstudiene, en økning på 3,7 prosent fra i fjor. Det henger sammen med at det i år er planlagt 225 flere studieplasser på dette studiet.

Saken fortsetter under annonsen
 

Vi har innført karakterkrav for å få søkere med gode grunnleggende ferdigheter og bedre forutsetninger for å fullføre utdanningen

– I årene som kommer er det stort behov for personer med helsefaglige utdanninger, så dette er veldig positivt. Vi har innført karakterkrav for å få søkere med gode grunnleggende ferdigheter og bedre forutsetninger for å fullføre utdanningen. Gode kunnskaper i matematikk er for eksempel avgjørende når du skal regne ut riktig dosering av medisiner, sier Nybø.

Som en følge av de nye karakterkravene er det i år en forventet nedgang i antallet kvalifiserte søkere. Men fortsatt er det flere søkere til hver studieplass.