60 prosent mer i kraftskatt på ett år
Det offentlige hentet inn 6,4 milliarder kroner mer i kraftskatt i 2018 enn i året før. Totalt ble det fastsatt skatt for kraftforetak på 16,5 milliarder kroner.
En viktig årsak til økningen var at grunnrenteskatten økte med 4,4 milliarder til 10,7 milliarder kroner i 2018.
Det melder SSB.
Samtidig som disse rekordtallene blir offentlig kjent, går Høyre, Frp, Venstre og Krf ut og avlyser kraftskatteutvalgets forslag om å redusere innslagspunkt for grunnrenteskatt på småkraftverkene.
– Småkraftverkene beholder dagens innslagspunkt for grunnrenteskatt, sier stortingsrepresentant for Høyre, Liv Kari Eskeland fra Hordaland i en pressemelding.
Det skal sikre at de nær 350 konsesjonene som er gitt på disse vilkårene står seg, og at prosesser for etablering og investering kan fortsette.
Kraftskatteutvalget foreslo i høst å senke innslagspunktet for grunnrenteskatt for små kraftverk.
Ved å senke den nedre grensen for grunnrenteskatt fra 10.000 kVA til 1.500 kVA, ville den treffe mange flere.
Utvalgets rapport slo ned som en bombe i distrikts-Norge. Forslagene var ifølge Senterpartiet «sentralisering av verste sort».
Småkraftforeningen mente det kunne føre til konkurs eller styrt avvikling. Mens utvalgsleder Per Sanderud minnet om at utvalget også tok til orde for overgangsordninger.
- LES OGSÅ | Grunnrenteskrekk brer om seg i distriktene
– Forslaget har skapt mye usikkerhet i småkraftsektoren. Siden det er uaktuelt for oss å gjøre endringen som kraftskatteutvalget foreslår, slår vi det fast allerede i dag, sier stortingsrepresentant for FrP, Terje Halleland fra Rogaland.
– Nedre grense for grunnrenteskatt ble økt fra 5,5 til 10 MVA i statsbudsjettet for 2015 av de fire samarbeidspartiene. Vi ser ingen grunn til å endre denne grensen nå, sier stortingsrepresentant for Krf, Tore Storhaug fra Sogn og Fjordane.
Håper på investeringer
– Vi trenger mer grønn energi i Norge. Når vi nå bekrefter at småkraftverkene skal beholde grensen på 10 MVA også i fremtiden, håper jeg det bidrar til ytterligere investeringer i småkraft, sier stortingsrepresentant for Venstre, Ketil Kjenseth fra Oppland, som også er leder av Energi- og miljøkomiteen i Stortinget.
Forslagene fra utvalget ligger ute til høring, med frist 1. januar 2020
De øvrige forslagene fra Kraftskatteutvalget vil regjeringspartiene først ta stilling til etter at høringsfristen er gått ut.