20 milliarder nesten uten kontroll
88 prosent av driftskostnadene i Norges 3.079 private barnehager dekkes av det offentlige i form av kommunale tilskudd. Se oversikt nederst i saken.
Foreslår nasjonalt tilsyn
I dag har kommunene tilsynsmyndigheten, men bruker den i liten grad. Det er også hovedgrunnen til at regjeringen foreslår at en nasjonal tilsynsmyndighet skal kontrollere at private barnehager faktisk bruker offentlige tilskudd og foreldrebetaling i samsvar med regelverket.
Begrunnelsen er at økonomisk tilsyn er «særlig spesialisert og kompleks oppgave», der kompetansen og kapasiteten i Kommune-Norge «ikke er tilstrekkelig».
Kunnskapsdepartementet argumenter også med at dagens tilsynssystem ikke er «laget for en sektor med eiere som organiserer driften i konserner, og som har barnehager i flere kommuner.»
Stortinget skal etter planen behandle «Ny regulering av private barnehager» våren 2020.
Artikkelserie: Slaget om barnehagene
Dagens Perspektiv har i flere artikler sett nærmere på regjeringens forslag til ny regulering av de private barnehagene.
-
Norges største private barnehageeier: – Regjeringens forslag flytter penger vekk fra barna
-
Oslo kommune: Vil kreve at private barnehager skal være ideelle
-
Fortsatt full gass for private: Innfører ikke eierskapsbegrensninger
Sjekket 1 av 100
Mangelen på økonomiske kontroller er godt dokumentert. På oppdrag fra Utdanningsdirektoratet utarbeidet Agenda Kaupang en rapport om kommunenes tilsyn med økonomiske forhold i private barnehager i perioden 2013-16:
-
Varierende kompetanse og kapasitet i kommunene til å føre økonomisk tilsyn med private barnehager
-
Kun én prosent av de private barnehagene har hatt økonomisk tilsyn
-
Jo mindre kommune, jo mindre sjanse for kontroll
PBL sier ja
Anne Lindboe er administrerende direktør i Private Barnehagers Landsforbund (PBL) og tidligere barneombud.
– Private barnehager finansieres av offentlige tilskudd og foreldrebetaling. Det medfører et særlig ansvar for hvordan ressursene forvaltes. PBL ønsker at tilsyn med både økonomi, kvalitet og innhold samles til et faglig kompetent og uavhengig nasjonalt tilsyn, sier hun i høringsuttalelsen.
Regjeringen foreslår på sin side at kun det økonomiske tilsynet skal gjøres nasjonalt, og at tilsynet med kvalitet og innhold fortsatt skal ligge i kommunene.
Tillit er viktig for PBL:
– Aktører som kan være villige til å gå på akkord med kvaliteten i barnehagene og/eller lønns- og arbeidsvilkårene for de ansatte, skal ikke ha noen plass i norsk barnehagesektor.
15 tilsyn i Oslo
Siden 2016 ser det ut til at kontrollene har økt noe, i hvert fall i de store kommunene: Oslo er et eksempel:
– Siden 2016 har vi gjennomført 15 økonomiske tilsyn og fattet vedtak om tilbakebetaling av totalt 4,5 millioner kroner fra seks barnehager grunnet brudd på barnehageloven, sier oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) i høringsuttalelsen fra kommunen.
Oslo kommune ser fordeler med et nasjonalt tilsyn, men er «svært kritisk til at departementet vil frata kommunen muligheten til å føre kontroll med at kommunale midler som tildeles private barnehager, faktisk blir brukt til formålet.»
I Bergen førte et kommunalt tilsyn mot kjeden Akasia Barnehager – kontrollert av Bergen kirkelige fellesråd – for perioden 2014-2017 til et krav om tilbakebetaling av 28 millioner kroner.
Begrunnelsen er først og fremst for lav bemanning og «vesentlig høyere» husleie fra flere av sine egne barnehager inn til eget eiendomsselskap. Saken er ikke endelig avgjort.