Foto

NTB Scanpix

Vil styrke lærestedenes uavhengighet

Publisert: 15. januar 2018 kl 10.54
Oppdatert: 15. januar 2018 kl 13.40

Regjeringen vil styrke universitetene- og høyskolenes uavhengighet og bruker et ord som har satt sinnene i kok i helsesktoren i 15 år - Foretaksmodellen.

Det går frem av regjeringsrklæringen. Der heter det at regjeringen vil ta initiativ til en mulighetsstudie for å se på ulike tilknytningsformer for universitets- og høyskolesektoren, som for eksempel foretaksmodellen, for å sikre mer uavhengige institusjoner.

Helt siden innføringen av foretaksmodellen i 2002 har sykehusene vært underlagt de regionale helseforetakene og avstanden til politisk styring har vært større. Men spørsmålet om helsevesenet og sykehusene har fått mer autonomitet er fortsatt gjenstand for debatt.

En foretaksmodell for kunnskapssektoren ble også utredet da Kristin Clemet var utdannings- og forskningsminister mellom 2001 og 2005, men førte den gangen til at forskere gikk fakkeltog mot ideen

– Vi var svært skeptiske den gangen, og er skeptiske også i dag, sier Petter Aaslestad i Forskerforbundet.

Han vil ikke være avvisende til å diskutere universitetenes uavhengighet, men ser samtidig ikke behovet for en omlegging av eierstrukturen.

– Vi er opptatt av å sikre den faglige uavhengigheten med tilstrekkelig grunnfinansiering, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Aaslestad har vondt for å tro at denne ideen kan ha kommet som press fra sektoren selv.

Spennende

Men ledere ved utdanningsinstitusjonene synes det høres forfriskende ut med større alburom.

Rektor ved UiB, Dag Rune Olsen synes innspillet kan virke spennende. Han legger til grunn at regjeringens ønske faktisk er å sikre universitetene og høyskolenes autonomi.

– Vi er veldig opptatt av at institusjonene skal sittet i førersetet selv. Vi ser gjentatte ganger at det er viktig med fri og uavhengig forskning, sier han.

Olsen mener det kan være uheldig når Stortinget forsøker å detaljestyre lærestedene med tildelinger til enkeltstudier, som for eksempel IKT. 

– Enkelte stortingsrepresentanter har spurt statsråden om å gripe inn når fag legges ned, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Olsen tror foretaksmodellen kan være en løsning. Han tror en sammenligning med helsesektorens erfaringene ikke nødvendigvis blir helt presis. en grunn er at det ikke finnes lovverk som sikrer helsesektoren uavhengighet slik universitene er sikret uavhengighet i lovverket.

DP kommer med flere reaksjoner på denne saken.