Topp-politikere med stadige stikk til Trump
Kampen mot proteksjonisme, alenegang og isolasjon har preget årets World Economic Forum i Davos i Sveits. Verdens toppledere innen politikk og næringsliv har satt hverandre stevne, snakket, foredratt og i kor advart mot velkjente globale utfordringer.
Klima, seksuell trakassering og økte forskjeller er blant temaene som diskuteres i det som kan betegnes som en «NHO-konferanse for hele verden».
I tillegg er det tydelig at mange av verdens ledere frykter proteksjonisme og mindre globalt samarbeid.
Og uten at mannen er nevnt med navn, har flere av de politiske topplederne som hittil har entret talerstolen i Davos rettet en aldri så liten pekefinger i retning av Donald Trump.
Den gang kun fugler tvitret
Tirsdag denne uken åpnet Indias statsminister Narendra Modi statsleder-ballet fra talerstolen under World Economic Forum
Modi adresserte tre truende utfordringer for verden:
Klimaendringer, terror og proteksjonisme.
Det var den gang det kun var fugler som tvitret
Når det gjelder proteksjonisme, var Modi tydelig på at det ikke løser noen av verdens problemer.
– I stedet for globalisering, så er det de kreftene som fremmer proteksjonisme som stikker hodene fram. Å isolere seg er ikke svaret, sa han.
Modi sa videre at India er åpne for utenlandske investorer og at han akter å gjennomføre en rekke reformer i landet.
– Vi er ikke ute etter små endringer i vår økonomiske og sosiale politikk, vi er ute etter radikale endringer, sa Modi.
Han påpekte også at han var den første indiske statsministeren siden 1997 som hadde besøkt Davos og World Economic Form.
– Det var den gang det kun var fugler som tvitret sa, spøkefuglen Narendra Modi.
Handelsavtale uten USA
Så var det den unge canadiske statsministeren Justin Trudeau sin tur. Han kom med en nyhet: Canada, Japan, Mexico og åtte andre land var kommet til enighet om en omfattende handelsavtale for land i Stillehavsregionen – den såkalte Trans-Pacific Partnership (TPP).
Og det uten USA. Som kjent har amerikanerne trukket seg fra TPP-forhandlingene. Trudeau la ikke skjul på at avtalen er en seier for fri handel og samarbeid over landegrensene. Hans annonsering ble oppfattet som et lite stikk til Donald Trump, som skal avlutte talerlisten i Davos fredag. I tillegg er TPP-avtalen god ammunisjon for Trudeau i de kommende forhandlingene om skjebnen til den nordamerikanske handelsavtalen NAFTA, som Trump også truer med å trekke USA helt ut av.
For mange selskaper har satt muligheten for profitt foran velværet til sine arbeidere
I tillegg til å skryte av sin nye handelsavtale snakket Justin Trudeau varmt om arbeideres rettigheter og advarte mot at forskjellene i verden er blitt for store.
– For mange selskaper har satt muligheten for profitt foran velværet til sine arbeidere, sa Trudeau, som i pakt med tidsånden også slo et slag for kvinners rettigheter og kampen mot seksuell trakassering:
– Seksuell trakassering i næringsliv og politikk er et grunnleggende problem. Som ledere må vi nå erkjenne problemet og handle for å vise at det er nok nå, sa Canadas statsminister.
Merkel + Macron
Onsdag var det Tysklands forbundskansler Angela Merkel som åpnet ballet.
– Det multilaterale samarbeidet er under sterkt press, sa Merkel fra talerstolen i Davos, og minnet tilhørerne om at 2018 markerer at det er 100 år siden Første verdenskrig endte.
– Har vi egentlig lært noe av historien? spurte Merkel.
– Egentlig ikke, var svaret hun ga selv.
Merkel mener at dagens globale utfordringer bare kan løses gjennom samarbeid og åpenhet.
– Ikke ved å bygge murer, sa hun med dårlig skjult adresse til USAs president. Proteksjonisme er ingen god løsning, mener Merkel.
– Vi tror at vi kan isolere oss for å beskytte oss selv. Det er ikke svaret, sa Angela Merkel.
Har vi egentlig lært noe av historien?
Så var det Frankrikes og verdens nye yndling, Emmanuel Macron sin tur. Han sa seg enig med Merkel i viktigheten av internasjonalt samarbeid, men gikk heller ikke av veien for å skryte litt av sitt eget land:
– France is back, proklamerte presidenten ubeskjedent.
Det kan aldri bli noen fransk suksess uten en europeisk suksess
I sin tale dekket Macron det meste – fra klimaendringer, skattekutt og kampen mot ulikhet skapt av «global kapitalisme».
– Frankrike er tilbake i sentrum av Europa, framhevet Macron, som også understreket viktigheten av at Europa må stå sammen og søke et enda tettere samarbeid.
– Det kan aldri bli noen fransk suksess uten en europeisk suksess, sa Emmanuel Macron.
Torsdag ettermiddag skal Storbritannias Theresa May og Israels statsminister Benjamin Netanyahu holde sine taler, mens Donald Trump runder av hele greia fredag.