Tajik med pensjonsappell til KrF
I oktober skal Ap og SVs kontroversielle pensjonsforslag om å gi pensjon fra første krone, uansett alder og størrelse på stillingsbrøk, behandles i Stortinget.
KrF vil trolig avgjøre saken, som er avvist av regjeringspartiene og kraftfullt advart mot fra næringslivets organisasjoner.
– Vi tror det kan være innen rekkevidde å få KrF med på dette. Det er i hvert fall en sak som har noen verdimessige sider ved seg som jeg tror vil være viktig for et parti som KrF, sier Tajik til NTB.
– Jeg merker meg i hvert fall at de ikke har avvist forslaget før sommeren, legger Tajik til.
– Dobbelt urettferdige
I dag får en arbeidstaker ikke opptjent pensjonsopptjening på inntekt under 1G, som per 1. mai er satt til 96.883 kroner. Stillinger under 20 prosent gir heller ikke pensjonsopptjening, og man må være minst 20 år for å tjene opp pensjon.
– Dagens regler er dobbelt urettferdige på den måten at folk som allerede har lav lønn, også er utsatt for at de ikke tjener pensjon på en større andel av lønna, mener Tajik.
– Har du 800.000 kroner i lønn, er 1G en liten andel, men har du 400.000 kroner i lønn, så er det enn ganske stor del av inntekten din, nesten 100.000 hvert eneste år, som du ikke får pensjonsopptjening på, påpeker hun.
Tajik sier dagens system også rammer hardest de som har den svakeste tilknytningen til arbeidslivet, samt kvinner.
– Saken har et klart kvinneperspektiv, fordi det er mange kvinner som jobber deltid og dermed har lavere lønninger. Det betyr at de får mindre uttelling for arbeidet sitt. Dette er alle gode grunner til at KrF kan komme til å støtte opp om dette, mener Tajik.
Ifølge Aps utregninger vil pensjon fra 1G bety 10.000 kroner mer i årlige pensjonsutbetalinger for en arbeidstaker med 400.000 kroner i årslønn.
Åpner for overgangsordninger
Næringslivets organisasjoner har reagert svært sterkt på forslaget, som de mener vil koste bedriftene anslagsvis 3,5 milliarder kroner, hindre integrering og bety kroken på døra for mange mindre bedrifter.
Tajik sier Ap er åpne for å se på overgangsordninger for de mindre bedriftene for å hindre slike konsekvenser.
Ap og SV er også møtt med kritikk for å forsøke seg på «omkamp» i Stortinget på krav som arbeidstakersiden ikke fikk gjennom i lønnsforhandlingene med arbeidsgiver.
Både Høyre og Frp har advart mot at det kan undergrave trepartssamarbeidet og systemet for lønnsdannelse i Norge. Tajik avfeier kritikken.
– Både NHO-sjefen og LO-sjefen sa i etterkant av lønnsoppgjøret at det tillegger lovgiver å gjøre denne type endringer. Så vil det selvsagt være en politisk diskusjon om hvilke endringer vi skal gjøre. Jeg opplever at høyrepartiene er avvisende til disse endringene. Da mener jeg det er ekstra viktig at et solidarisk sentrumsparti som KrF bidrar til å finne en løsning for dem som har lave lønninger, men som fortjener å få en høyere pensjon, sier Tajik.
KrF har allerede én gang i år byttet side og påført regjeringen nederlag i en arbeidslivssak, da de i vår gikk inn for strengere regler for bruk av innleid arbeidskraft sammen med de rødgrønne partiene.
KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad sier stortingsgruppen ikke har diskutert og tatt stilling til pensjonsforslaget ennå. Forslagene skal behandles av finanskomiteen i oktober.