Statsminister Stefan Löfven avviste blankt kravene om å gå av som statsminister da han gikk på talerstolen under Socialdemokraternas valgvake like over midnatt. Hans parti er ennå landets største og ligger an til å få en oppslutning på 28,4 prosent.

Foto

Jonas Ekströmer / TT / NTB scanpix

Valg i Sverige

Kampen om regjeringsmakt i gang

Publisert: 10. september 2018 kl 08.01
Oppdatert: 10. september 2018 kl 08.05

Med opptellingen unnagjort i 6.002 av 6.004 valgdistrikter står de rødgrønne med 144 mandater, kun ett mandat mer enn den borgerlige alliansen. Sverigedemokraterna (SD), som ingen av blokkene har ønsket å samarbeide med, ligger an til å få 62 mandater.

Valget er så jevnt at utenlandsstemmene og de sent innkomne forhåndsstemmene, til sammen 300.000 stemmer, kan bli avgjørende når de telles opp onsdag.

– Vi har i vente et politisk spill på høyt nivå, der begge sider kommer til å fremstille seg selv som den største vinneren for slik å få større legitimitet i kampen om statsministerposten, saSVT s politiske kommentator Mats Knutson i natt.

Valgresultatet i Sverige

Klokken 03.30, når 6002 av 6004 valgkretser har rapportert resultater, er oppslutningen om de svenske partiene slik (endring fra 2014 i parentes)

  • Socialdemokraterna: 28,4 prosent (-2,8) - 101 mandater (-12)
  • Vänsterpartiet: 7,9 prosent (+2,2) - 28 mandater (+7)
  • Miljöpartiet: 4,3 prosent (-2,4) - 15 mandater (-10)
  • Moderaterna: 19,8 prosent (-3,5) - 70 mandater (-14)
  • Centerpartiet: 8,6 prosent (+2,5) - 31 mandater (+9)
  • Kristdemokraterna: 6,4 prosent (+1,8) - 23 mandater (+7)
  • Liberalerna: 5,5 prosent (+0,1) - 19 mandater (0)
  • Sverigedemokraterna: 17,6 prosent - 62 mandater (+13)
  • Andre partier: 1,4 prosent (ingen mandater)

Dette gir 144 mandater til de tre rødgrønne partiene Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet og 143 mandater til de fire borgerlige partiene Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Liberalerna.

Sverigedemokraterna får 62 mandater.

Det gjenstår fortsatt 300.000 stemmer å telle. Disse er stemmer fra svensker som bor i utlandet, samt noen sent avgitte forhåndsstemmer. Det endelige resultatet blir derfor ikke klart før onsdag.

Lover ny regjering

Allerede mens de siste resultatene tikket inn natt til mandag, krevde Alliansen – de borgerlige partiene – at statsminister Stefan Löfven og hans rødgrønne regjering går av. Det blir ikke aktuelt, i hvert fall ikke før Riksdagen kommer sammen om to uker, svarte Löfven. Da skal den nye nasjonalforsamlingen stemme over statsministerens posisjon, og et flertall er nødvendig for å tvinge ham til å gå av.

Moderaternas leder og statsministerkandidat Ulf Kristersson har lovet sine velgere en ny regjering etter valget – uavhengig av om de rødgrønne blir større enn Alliansen. Skal Kristersson bli ny statsminister, trenger han støtte fra et parti utover Centerpartiet, Kristdemokraterna og Liberalerna, som sammen med Moderaterna utgjør Alliansen.

Saken fortsetter under annonsen

Alle alliansepartienes partiledere står fast på at de vil kjempe for regjeringsmakt uten støtte fra valgvinnerne i SD. Likevel har ingen av dem uttalt seg om hvordan de vil sikre det nødvendige flertallet.

Utfordres av Åkesson

Foto

Selv om oppslutningen nok blir noe lavere enn målingene viste, har Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna gjort et svært godt valg. Nå ber Åkesson de øvrige partiene om å åpne for samtaler. (Anders Wiklund / TT / NTB scanpix)

SD-leder Jimmie Åkesson mener Kristersson de neste ukene er nødt til å ta et valg dersom han skal kunne holde sitt løfte om en ny regjering: Enten samarbeide med Löfven på tvers av de tradisjonelle blokkene, eller gå i samtaler med Sverigedemokraterna.

Dersom Löfvens regjering får flertallet mot seg i Riksdagen 24. september, blir den sittende som overgangsregjering fram til en ny regjering kommer på plass. Riksdagens president innleder da samtaler med partilederne og fremmer til slutt fire statsministerkandidater for nasjonalforsamlingen.

Hvis ingen av forslagene blir godkjent, hvilket vil være første gang i svensk historie, skal det holdes nyvalg i løpet av tre måneder.

Foto

Moderaternas partileder Ulf Kristersson er fornøyd med fremdeles å være landets nest største parti (19,8 prosent), til tross for at ingen andre partier hadde større tilbakegang. Kristersson har lovet sine velgere en ny regjering. (Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix)

Saken fortsetter under annonsen