Svært lukrativ kapasitetsøkning for oppdretterne
Regjeringen har åpnet for vekst i oppdrettsnæringen.
– Lakseoppdrett er en viktig næring for Norge. Dette er det første store løftet på flere år. Veksten kan gi grunnlag for flere arbeidsplasser langs hele kysten, sier fiskerminister Per Sandberg.
47 oppdrettsselskap har kjøpt vekst for 947 millioner kroner. Det gir penger i kassen for myndighetene ved at 80 prosent av beløpet går til Havbruksfondet.
Fondet eies av oppdrettskommunene (87,6 prosent) og fylkeskommunene (12,5 prosent). Utbetalinger fra fondet skjer i oktober. Det er ventet at 750 millioner av de 947 millionene tilfaller eierne av fondet.
I tillegg kommer penger fra auksjonen av oppdrettskvoter som etter planen skal gjennomføres i løpet av våren. Oppdrettselskapene skattlegges også som vanlige bedrifter.
Men det offentlige tar seg ikke spesielt godt betalt for kapasitetsøkningen. Totalt blir veksten på 7897 tonn biomasse. Eksportprisen på laks ligger for tiden på 56 kroner kiloet, så omsetningsverdien på laksen vil trolig overstige 4 milliarder kroner.
I boken Under overflaten trekker forfatter og fiskerijournalist Kjersti Sandvik veksler på oljenæringen som skattlegges mye hardere for retten til å tappe en naturressurs enn det oppdrettsselskapene blir. Nå er ikke laks en naturressurs som bare kan tappes en gang, men skadene på natur, villaks og andre arter i havet er såpass betydelige at hun synes det burde være gjenstand for en større debatt.
Enda mer vekst i vente
Statsminister Solberg har uttalt at det er et langsiktig mål å mangedoble oppdrettsnæringen i Norge. Enkelte forskere har indikert at seksdobling frem mot 2050 kan være innen rekkevidde.
Og det rigges for mer vekst fremover. Fristen for å søke om inntil 6 prosent vekst uavhengig av farge på produksjonsrområde, gikk også ut denne uken. Fiskeridirektoratet er i ferd med å kvalitetssikre leveransen av disse søknadene hvor faren knyttet til spredning av lakselus anses som større.
Ikke alle er fornøyde med kapasitetsøkningen i oppdrettsbransjen. Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet sier til Fiskeribladet Fiskaren at Sandberg ikke hører på kunnskap, og at han styrer oppdrettsnæringen slik det passer næringen.
– Høyre og Venstre må ta affære, sier han til avisen.