Stortinget tok hensyn til frimurerlosjen og handelsstanden og innfridde millionkrav
Stortingspresident Olemic Thommessen (H) er selv frimurer og har oppnådd gradsnavnet «Høyt lysende Salomos betrodde broder». Til Dagens Næringsliv (DN) sier Thommessen at han ikke har vært et aktivt medlem av Frimurerlosjen på flere år. Han forsikrer at han ikke har latt seg påvirke.
– Jeg har ikke vært i kontakt med dem når det gjelder byggeprosjektet, sier Thommessen.
Uriktig sum
Frimurerlosjen, som har tilhold i et av Stortingets nabobygg, har ifølge DN hatt flere møter med Stortinget. Losjen er også med i handelsstandsforeningen Foreningen Festningskvartalene, som fikk gjennomslag for et forslag om å flytte innkjøringen til Stortingets nybygg ved å bygge en 260 meter lang tunnel fra Rådhusgata. Denne nye tunnelen økte prisen på Stortingets byggeprosjekt med minst 300 millioner kroner, ifølge DN.
I en epost til NTB skriver stortingspresident Olemic Thommesen at «ingen av de mulige alternativene som var inne da presidentskapet vedtok å utrede innkjørsel fra Rådhusgata som et alternativ i 2013, ligger i nærheten av eiendommene til Frimurerlosjen.»
– Når Stortinget skulle ha nytt post- og varemottak, måtte man også sørge for en innkjørsel eller nedkjøring som vil medføre kostnader. De ulike alternativene for dette hadde ulike kostnadsrammer, sier Thommessen.
– Vel kjent
Thommessen sier til avisen at han ikke var kjent med at Frimurerlosjen er medlem av Foreningen Festningskvartalene. Han ønsker ikke å svare på om han har vurdert egen habilitet i saken eller om han har informert Stortingets administrasjon, tidligere og nåværende presidentskap om sin rolle i Frimurerlosjen og om at Frimurerlosjen har interesser i byggesaken.
– Mitt medlemskap i Frimurerlosjen er vel kjent for offentligheten, blant annet ble jeg intervjuet om dette i 2013. Mitt svar var da at jeg ikke hadde vært der på flere år, og det gjelder altså fremdeles, sier Thommesen i en uttalelse søndag kveld.
Stortingspresidenten svarer at det uansett ikke var noe tema å legge en ny nedkjørsel til Stortingets post- og varemottak i nærheten av Frimurernes eiendom.
– Bymiljøetaten i Oslo kommune hadde vedtatt bussholdeplass på begge sider av gata i kvartalet som Frimurerlosjen ligger, og da var det uansett ikke plass til noen nedkjørsel, sier Thommesen.
-
Våren 2011: Stortingets presidentskap vedtar å rehabilitere Prinsens gate 26. Budsjett 70 millioner kroner.
-
Oktober 2012 blir det vedtatt at bygget skal rives innvendig, mens fasaden skal bevares.
-
Januar 2013: Nytt post- og varemottak blir inkludert i prosjektet.
-
Mars 2013: Det inngås kontrakt med Multiconsult/Link arkitekter.
-
Mai 2014: Det vedtas å inkludere en innkjøringstunnel fra Rådhusgaten i prosjektet, med Veidekke som entreprenør. Samtidig får prosjektet en ny total kostnadsramme på 1,137 milliarder kroner.
-
Våren 2015: Kostnadsrammen økes til 1,442 milliarder kroner (budsjett 2016).
-
September 2016: Ny kostnadsramme på 1,8 milliarder kroner (budsjett 2017).
-
Juni 2017: Riksrevisjonens rapport behandles i Stortinget. Riksrevisjonen konkluderer blant annet med at «Stortingets beslutninger om å bevilge penger til prosjektet, er tatt på et ufullstendig grunnlag». Også en enstemmig kontrollkomité stempler stortingspresidentens håndtering av byggesprekken som «Sterkt kritikkverdig». En ny usikkerhetsanalyse gjennomføres.
-
August 2017: Presidentskapet behandler usikkerhetsanalysen og vurderer det som forsvarlig å fortsette prosjektet. Utover høsten kommer en rekke nye endringsvarsler fra Multiconsult.
-
7. desember 2017: Presidentskapet får rapport om at prosjektets økonomi er meget anstrengt og at reservene nesten er oppbrukt.
-
19. desember 2017: Møte i prosjektrådet der økonomiutviklingen beskrives som kritisk. Gjenstående reserver vurderes som ikke tilstrekkelige. Ny usikkerhetsanalyse besluttes ferdigstilt.
-
20. desember 2017: Stortingspresident Olemic Thommessen redegjør for prosjektet i budsjettdebatten. Der slår han fast at kostnadsrammet på 1,8 milliarder kroner står fast, men at økonomien er blitt ytterligere anstrengt. Thommessen var ikke informert om den siste månedsrapporten.
-
15. februar 2018: Resultatet av nye kalkyler og ny usikkerhetsanalyse legges fram. De viser at det er behov for å øke kostnadsrammen med 483 millioner kroner til 2,32 milliarder kroner.
(Kilde: Stortingets presidentskap)