Storbritannia vil ta lederrolle for sikker innføring av kunstig intelligens
Mandag presenterte en komité i det britiske overhuset en rapport som tar for seg muligheter og utfordringer knyttet til en storstilt nasjonal satsing på kunstig intelligens i Storbritannia.
Slik komitéen ser det kan ikke Storbritannia forvente å konkurrere med USA og Kina, men heller lære av strategiene i Canada og Tyskland som har beveget seg mot å innføre AI-teknologi på områdene hvor de allerede har konkurransefordeler.
Dette er noe som den norske IT-bransjen har ivret etter at må komme på plass også i Norge.
Rapportens utgangspunkt er at Storbritannia står i en særskilt sterk posisjon for å dra nytte av en slik satsing, men at det er nødvendig med statlig drahjelp, blant annet gjennom støtte til næringslivet og gjennom å motarbeide fremveksten av monopoler.
Det siste har vært et gjentakende tema ettersom de store IT-selskapene som Amazon, Google og Facebook har blitt stadig mer ambisiøse i sin forskning og utvikling av AI-løsninger.
Tanken er at gigantenes tilgang på data til trening av algoritmene allerede har satt dem i posisjon til å dominere flere andre bransjer når teknologien blir enda bedre og gir enda bedre kunnskap.
Fagsjef for IKT i Abelia har tatt til orde for at en norsk satsing på kunstig intelligens kunne ført til opprettelsen av et etisk råd - kanskje inspirert av bioteknologirådet.
Et etisk råd er også hva britene ser for seg. I rapporten går man inn for at den europeiske satsingen bør ta for seg etiske problemstillinger: «fordi dette er ikke et område hvor man kan forvente at amerikanerne vil ta en lederrolle».
– En etisk tilnærming sikrer at folk bevarer tilliten til teknologien og ser fordelene ved å bruke den. Det vil også kunne forberede folk på utfordringene ved misbruk av teknologien, sier komité-leder Lord Clement-Jones i en pressemelding.
I det siste har stadig flere forskere og eksperter på kunstig intelligens advart mot at AI kan også få negative konsekvenser og at man bør planlegge bruken deretter.
Clemet-Jones foreslår følgende fem prinsipper for bruken av AI:
-
AI bør utvikles til fordel for menneskeheten
-
AI bør følge prinsipper om åpenhet og rettferdighet
-
AI bør ikke brukes slik at det går på bekostning av folks datarettigheter eller utfordrer individers, familier eller lokalsamfunns personvern
-
Alle borgere har rett på å bli utdannet på en slik måte at de kan utvikle seg mentalt, emosjonelt og økonomisk i en verden med AI
-
Autonome egenskaper som kan skade, ødelegge eller bedra mennesker bør aldri innføres i AI