SPD-lederne ber medlemmene stemme ja
Det tyske sosialdemokratiske partiet SPD), starter tirsdag sin uravstemning for å avgjøre om partiet skal gå inn i en koalisjonsregjering med kristendemokratene i CDU og deres søsterparti CSU.
Dette er de samme partiene som var i regjering før det forrige parlamentsvalget i september i fjor.
SPD avviste tidligere regjeringssamarbeidet, men frykten for et nytt valg som kan gi det innvandrer- og EU-kritiske partiet Alternative für Deutschland (AfD) større oppslutning, fikk ifølge tyske kilder SPD på andre tanker.
Tidplan for tysk regjeringsdannelse
- 20. februar: Uravstemningen blant SPDs 463.723 medlemmer innledes.
- 26. februar: CDU avholder partikonferanse i Berlin, der de skal stemme over koalisjonsavtalen. Også her har ungdomspartiet vært mest kritisk til avtalen.
- 2. mars: Siste dag SPD tar imot poststemmer i uravstemningen. Tellingen av stemmene begynner straks tidsfristen er utløpt.
- 4. mars: Det er ventet av SPD vil offentliggjøre utfallet av uravstemningen. CDU-ledelsen skal møtes samme kveld for å diskutere resultatet.
- 6.–9. mars: Forbundsdagen skal etter planen avholde et ekstraordinært møte en av dagene for å gjenvelge Angela Merkel som regjeringssjef. Forbudspresidenten vil stå for den formelle nominasjonen og utnevnelsen.
- 14. mars: Forbundsdagen avholder sitt første ordinære møte i vårsesjonen. Dette regnes som siste frist for valg av regjeringssjef.
Krisemåling
Det SPD frykter, viser seg på en fersk meningsmåling. Der får partiet en rekordlav oppslutning på 15,5 prosent. Det er 5 prosentpoeng lavere enn ved valgresultatet i fjor høst.
Høyrepopulistiske Alternativ for Tyskland (AfD) er dermed for første gang større enn sosialdemokratene SPD, viser målingen.
AfD går fram 1 prosentpoeng til 16 prosent på målingen som INSA har gjennomført for avisen Bild. SPD faller 1,5 prosentpoeng til 15,5 prosent.
Statsminister Angela Merkels kristendemokrater CDU går fram 2 prosentpoeng til 32 prosent.
Anbefaler medlemmene å stemme «ja»
Lederne i SPD anbefaler likevel de knapt 464.000 medlemmene som kan stemme ved uravstemningen, om å stemme ja til å gå inn i en koalisjonsregjering.
Avstemmingen varer fram til 2. mars, og resultatet ventes å være klart to dager senere.
Partilederne planlegger i perioden fram til avstemmingslutt å avholde sju regionale konferanser rundt om i landet for å forklare hvorfor de mener at sosialdemokratene er best tjent med en ny regjeringsperiode med Angela Merkel som kansler.
Den første konferansen fant sted i Hamburg denne helga. Her sa Andrea Nahles, som er nominert til å bli partileder, at hun er overbevist om at partiet vil bli med i regjeringen, ifølge DPA.
– Vi tror avtalen har en god del støtte.
Spetakkel i partiet
SPD gikk til valg under ledelse av Martin Shulz, men vant ikke over Angela Merkel. Han anbefalte da at partiet skulle bli i opposisjon og skape sin profil derfra.
Men da Merkels forsøk på å danne en regjering med to mindre partier slo feil, endret han mening og begynte likevel å forhandle. Han hadde tidligere sagt at han ikke ønsket en ministerpost under Merkel, men etter at avtalen var på plass sa han at han skulle bli utenriksminister.
Det førte til spetakkel i partiet og endte med at han droppet både ministerposten og ledervervet.
Midlertidig leder er Hamburgs tidligere borgermester Olaf Scholz, inntil Nahles offisielt velges som SPDs første kvinnelige leder i april.
Om SPD stemmer nei til å gå med på en koalisjonsregjering, må Tyskland kanskje gjennom et nytt valg. Eventuelt må landet, som er Europas økonomiske motor, drives av en minoritetsregjering.