Spår langvarig strid mellom kommunene, regionene og staten
Daglig leder i NIVI Analyse, Geir Vinsand, synes det er godt at Stortinget endelig kommer med en avklaring rundt regionreformen.
– Avtalen er fullstendig skivebom etter mitt syn. Men avgjørelsen er tatt og nå må dette prøves, sier han.
Samtidig advarer han mot effektene av valgene som nå er tatt.
Det største problemet slik han ser det, er at det ikke finnes en skikkelig plan for omstilling av offentlig sektor.
Vinsand som er ekspert på kommuner og regionale strukturer, har vanskelig for å se at regionreformen slik den nå ser ut, bidrar til bedre demokrati og en mer forankret fylkeskommune.
– Når man først valgte å gå for regioner, hvorfor ikke måke til skikkelig? Man legger ikke ned et eneste direktorat. Man rører ikke sykehusene, sier han.
Og effektivisering av offentlig sektor og avbyråkratisering kan vi trolig se langt etter.
Det kommer til å bli en langvarig kompetansestrid mellom kommunene, regionene og staten. Kombinasjonen av lange stillingsgarantier, oppsplitting av oppgaver og tildeling av mer delansvar til fylkeskommunene, vil skape et salig rot og mye mer byråkrati, sier Vinsand.
Vinsand ser for seg følgende hovedretning for omstilling av offentlig sektor:
-
Bredest mulig kommunemodell, smal, differensiert og kommunestyrt regionmodell tilpasset behovene for regional forvaltning i ulike landsdeler,
-
Digitalisering og bedre samordning i den regionale stat, inkludert sanering av sekundær statsforvaltning.
-
Kapasitet og kompetanse i den operativ virksomhet mot innbyggerne må prioriteres framfor mer koordineringsbyråkrati.
Han mener en bedre løsning enn Viken hadde vært å bygge forvaltningen nedenfra med utgangspunkt i større og sterkere kommuner.
Med dagens planer kommer Viken til å overstyre 10-15 byregioner, hvorav 8 kommuner vil ha mer enn 50.000 innbyggere fra 2020. Hele 70 prosent av befolkningen på det sentrale Østlandet vil bo i kommuner med over 50.000 innbyggere.
Viken fylkeskommunes hovedkontor vil huse nærmere 1000 byråkrater og skal etter planen legges til Sandvika i Bærum kommune, som har 125.000 innbyggere og som ikke trenger noen fylkeskommune for å ivareta sine regionale interesser.
– Det er en illusjon å tro at regionreformen ikke vil gå utover kommunenivået. Nå blir kommune sittende igjen som tjenesteprodusenter og svake utviklingsorganer uten hovedansvar for samfunnsutvikling overfor egne innbyggerne, sier Vinsand.
Statsbyråkratene misfornøyd
– Regjeringen driver forvaltningspolitikk etter innfallsmetoden, sier leder i Norsk Tjenestemannslag, John Leirvaag.
For NTL er det åpenbart at det kreves nasjonale virkemidler for å løse nasjonale oppgaver på en måte som sikrer både kvalitet og likebehandling over hele landet.
– Regjeringens forslag innebærer at statlige virkemidler splittes på flere forvaltere, kompetansemiljøer og ansvarslinjer pulveriseres og effektiv forvaltning gjøres vanskeligere enn i dag. Hvordan regjeringen mener dette vil være mer effektiv er jammen ikke lett å se, sier Leirvaag og viser til at man ved å flytte statlige oppgaver til 11 forskjellige fylkeskommuner kan få økte administrative kostnader.