Forskningssjef John-Arne Røttingen vil sikre optimal bruk av data ved å innføre obligatoriske databehandlingsplaner.

Foto

Vidar Ruud / NTB scanpix

Slik skal Forskningsrådet utnytte data bedre

Publisert: 4. januar 2018 kl 10.46
Oppdatert: 4. januar 2018 kl 10.49

– Vårt mål er at forskningsdata skal være så åpne som mulig. Det vil gjøre forskningen mer transparent og legge til rette for enda bedre forskning og nyskaping i samfunns- og næringsutvikling, sier Forskningsrådets administrerende direktør John-Arne Røttingen.

Han er overbevist om at bedre tilgang til forskningsdata styrker kvaliteten på forskningen og har stor samfunns- og næringsverdi. Derfor vil Forskningsrådet vil fra 2018 legge til grunn at alle prosjekter vi finansierer som genererer data, skal ha en datahåndteringsplan som skal sikre data både underveis i prosjektet og for fremtidig gjenbruk.

Kravet om datahåndteringsplaner er et nytt moment i Forskningsrådets retningslinjer for tilgjengeliggjøring av forskningsdata, og gjelder for utlysninger fra og med 2018. Kravet er nedfelt i regjeringens strategi for tilgjengeliggjøring og deling av forskningsdata og er i tråd med tilsvarende krav i den europeiske forskingssatsingen Horisont 2020.

Hovedregel

Forskningsrådet opplyser at hovedregelen fra nå av skal være at alle forskningsprosjekter de finansierer, og som genererer data, skal ha en datahåndteringsplan. Prosjektansvarlig må begrunne det spesielt dersom prosjektet ikke har en slik plan.

«Planen er et levende dokument som skal følge forskningsprosjektet og tydeliggjøre hvilke data som vil bli generert, hvordan dataene skal beskrives og hvor de skal lagres, og om de kan deles og hvordan,» skriver Forskningsrådet i en pressemelding

Offentlig informasjon

Saken fortsetter under annonsen

– Datahåndteringsplanene skal foreligge ved revidert søknad. De vil ikke inngå i Forskningsrådets søknadsbehandling, og vi skal ikke evaluere innholdet i planene. Vi oppfordrer institusjonene til å gjøre planene offentlige, slik at fagmiljøene kan lære av hverandre, sier seniorrådgiver Marte Qvenild i Forskningsrådet.

Institusjonene får selv ansvar for hvordan dataene skal gjøres tilgjengelig. Når det i deres øtne er hensiktsmessig, beholder imidlertid Forskningsrådet retten til å pålegge at dataene lagres i bestemte nasjonale eller internasjonale arkiv.