HURDAL I FORMIDDAG: Regjeringen starter budsjettarbeidet for 2019 med budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell

Foto

Berit Roald / NTB scanpix

 

Budsjettkonferanse på Hurdal

Regjeringen starter arbeidet med neste statsbudsjett

Publisert: 12. mars 2018 kl 10.51
Oppdatert: 12. mars 2018 kl 10.58

Svært lite er klart idet arbeidet med neste år statsbudsjett nå starter – annet enn at prosessen også i år blir svært krevende, ifølge statsministeren.

Tøffe tak

– Det blir en tøff budsjettkonferanse, slo statsminister Erna Solberg fast da hun ankom Hurdalssjøen hotell mandag formiddag.

Den første budsjettkonferansen er starten på en langvarig prosess som skal kulminere med at regjeringen legger fram et budsjett for Stortinget. Også 2019 har sine særegne utfordringer, ifølge statsministeren.

– Vi har hatt noen tøffe konferanser tidligere, både med oljeprisfallet og flyktningkrisen som gjorde at handlingsrommet var veldig lite en periode. Nå er utfordringen snarere at det går veldig bra i Norge, sa Solberg til NTB.

Når statsrådene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre starter dragkampen om hvor mye penger de får å rutte med i 2019, er bakteppet at det går bedre med norsk økonomi. Dermed er det mindre behov for å smøre på med oljepenger. Prioriteringene blir tøffere – tiden da «alle» kan forvente å få mer over statsbudsjettet, er over for denne gang.

– Vi kan ikke bruke så mye penger i offentlig sektor, for da mister vi mye av gevinsten vi har fått de siste årene, sa Solberg.

Saken fortsetter under annonsen

Det blir en tøff budsjettkonferanse

Slik foregår budsjettarbeidet i regjeringen

Arbeidet med neste års statsbudsjett har altså startet for fullt. Men faktisk har Finansdepartementet allerede jobbet en stund med det kommende budsjettet.

Finansdepartementet starter gjerne budsjettarbeidet i november, det vil si et drøyt år før budsjettet skal ta til å gjelde. Da gjøres det anslag for statens inntekter basert på skatteinngang og makroøkonomiske analyser. I desember sender departementet ut et budsjettskriv til de andre departementene som angir hvordan budsjettprosessen skal forløpe.

I januar sender fagdepartementene inn et konsekvensjustert budsjett som tar utgangspunkt i inneværende års budsjettet hvor driftsposter, låneposter og inntektsposter i hovedsak skal videreføres. Tidsbegrensede aktiviteter kan medføre reduksjoner mens bindinger, vedtatte reformer og så videre, kan medføre økninger.

Utfra dette foreslås det utgiftsrammer som Finansdepartementets embetsverk forhandler direkte om med fagdepartementenes embetsverk. Fagdepartementene må innen ca. 25. januar sende inn justeringsmaterialet og forslag til nye tiltak og utgifter.

Første budsjettkonferanse: I mars, normalt første tirsdag etter Holmenkollsøndagen, har regjeringen sin første budsjettkonferanse. Den legges utenfor Oslo, og ulike regjeringer finner gjerne «sitt sted». Den rødgrønne regjeringen dro til Halvorsbøle eller Torbjørnrud i Jevnaker, mens dagens regjering har funnet Hurdalsjøen hotell som «sitt arnbested for budsjettarbeidet.  Under denne første budsjettkonferansen presenterer finansministeren de foreslåtte utgifts- og inntektsrammene for hver enkelt statsråd, og statsministeren leder en diskusjon om disse. Regjeringspartienes parlamentariske ledere og deres fraksjonsledere i Stortingets finanskomité er også til stede.

Saken fortsetter under annonsen

I år deltar også Venstres statsråder, med kulturminister Trine Skei Grande i spissen.

Etter konferansen justerer Finansdepartementet og sender ut et justert budsjettutkast. Her fastslås det blant annet hvor mye penger som ikke er bundet opp av tidligere regnskap eller trygdevedtak men som det kan forhandles om – den såkalte profilpotten. Denne kan tidlig om sommeren være på opptil 40 milliarder kroner, men blir gradvis mindre utover sommeren ettersom «automatiske» eller påkrevde utgifter identifiseres.

Andre budsjettkonferanse: Tidligere har man ofte arrangert ny budsjettkonferanse i juni, men dette falt bort med Stoltenberg II-regjeringen. Uansett, så jobber Finansdepartementet videre med budsjettpostene gjennom sommeren, og legger dette fram for regjeringens andre budsjettkonferanse, som foregår i Oslo i nest siste uken i august. Her behandles både profilpotten og det endelige budsjettet som helhet.

Dette er siste sjanse for statsrådene til å få gjennomslag for påplussinger, eller hindre kutt i sitt budsjett. Regjeringspartienes parlamentariske ledere og fraksjonsledere i finanskomiteen er med også her. Igjen leder statsministeren denne siste og hardeste budsjettforhandlingen i regjeringen.

I ukene som følger oppsummerer Finansdepartementet det man har blitt enig om i endelige budsjettdokumenter. Det ferdige statsbudsjettet legges fram for Stortinget i oktober.

Revidert: Om våren det påfølgende året blir det utarbeidet et revidert statsbudsjett der Stortinget og regjeringen foretar endringer i budsjettet ut fra utviklingen i den økonomiske og politiske situasjonen. 

(Kilde: Wikipedia)

Saken fortsetter under annonsen