Foto

DP / Tall fra OBOS og Oslo kommune

Oslos to boligmarkeder

Publisert: 4. juli 2018 kl 10.50
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.33

Boligprisene i Norge sank med 1,0 prosent i juni 2018. Korrigert for sesongvariasjoner var prisene uendret.

Boligprisene er nå 1,5 prosent høyere enn for ett år siden.

– Etter en sterk oppgang i boligprisene så langt i år var utviklingen i juni moderat med en nedgang i de nominelle prisene og en flat utvikling i de sesongkorrigerte prisene. Dette er en normal utvikling for måneden å være, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Men finlesing av OBOS sine tall på bydelsnivå viser at boligmarkedet i hovedstaden er todelt. Mens fallet i sentrum og vest har vært forsiktig det siste året, faller prisene på østkanten raskere.

Statistikk-kampen

Statistikken til Eiendom Norge, som anses som den mest omfattende, har tall fra Finn og eiendomsmeglere og settes sammen av analyseselskapet Eiendomsverdi.

I dag er det denne statistikken som gir fasiten. Men de har ikke enerett på boligpristallene.

Saken fortsetter under annonsen
 

På mandag presenterte OBOS prisutviklingen basert på sine 90.000 OBOS-tilknyttede borettslag. De var en prosent lavere enn på samme tid i fjor.

For Oslo var konklusjonen at prisen per kvadratmeter var 1,8 prosent lavere enn for et år siden. Det var gjennomsnittstallet for hele byen.

Men OBOS oppgir også utviklingen i hver bydel, og her var det mye større utslag.

For eksempel er prisene 12,7 prosent lavere på Grorud i dag enn for ett år siden.

Kommunikasjonsdirektør i OBOS, Åge Pettersen, forklarer at det kan oppstå en del svingninger dersom det er få boliger som omsettes i et område. Man bør derfor legge vekt på trenden som fremkommer og ikke resultatet i en enkelt måned.

Saken fortsetter under annonsen

Dessuten blir OBOS-tallene påvirket av at fordelingen av boliger er svært ujevn fra område til område.

Men det er på østkanten tallene til OBOS i prinsippet skal være de beste. Mens dekningen i Oslos østlige bydeler er høy, er den lavere på vestkanten.

Ifølge Pettersen kan forskjellene skyldes at de østlige bydelene "henger etter" resten av byen, ett trekk man har sett tidligere. På østkanten er det også flere mindre leligheter, og tidligere studier har vist at disse både stiger raskere i pris i oppgangsperioder og faller raskere i nedgangsperioder. 

Et svar kommer på fredag når Eiendom Norge legger frem sine kvartalstall på bydelsnivå.