– Jeg er veldig glad og stolt over at vi nå har blitt et universitet, sier OsloMet-rektor Curt Rice.

Foto

OsloMet. 

Kongens ja

Norge har fått et nytt universitet

Publisert: 12. januar 2018 kl 12.00
Oppdatert: 12. januar 2018 kl 13.10

Høyskolen i Oslo og Akershus ble i dag omdøpt til OsloMet - storbyuniversitetet, og er offisielt hovedstadens andre universitet.

Det ble avgjort av Kongen i statsråd fredag 12. januar, opplyser Kunnskapsdepartementet på sine nettsider.

«Med hjemmel i lov 1. april 2005 nr. 15 om universiteter og høyskoler § 1-2 annet ledd godkjennes Høgskolen i Oslo og Akershus som universitet med navnet OsloMet – storbyuniversitetet fra 12. januar 2018,» heter det i meldingen fra departementet.

– HiOA har lagt ned en betydelig innsats i arbeidet med å bli universitet. Jeg ser frem til at OsloMet skal gi samfunnet dyktige kandidater og mer kunnskap, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Rektor Curt Rice sier han er glad og stolt over at de nå har blitt et universitet.

– Det er en anerkjennelse av alt det viktige arbeidet som gjøres av studenter og ansatte ved OsloMet, og den store utviklingen i forskning og utdanning vi har hatt de siste årene, han.  

Saken fortsetter under annonsen

OsloMet er nå Norges tredje største universitet, etter Universitetet i Oslo og NTNU. Oslo er den første byen i Norge med to universiteter.

Viktig for velferd

Det nye universitetet er også et av de største i landet som utdanner kandidater til viktige velferdsyrker, som lærere, sykepleiere og ingeniører. At dette samles under samme tak blir en av universitetets store styrker, mener Rice.

– Vi har dermed gode forutsetninger for å komme med smarte løsninger på velferdssamfunnets utfordringer, sier Rice.

– Det skjer store endringer innenfor disse fagfeltene og i arbeidslivet, og yrkene må utvikle seg raskt. Dette krever ny kunnskap og mer forskning. Som universitet kan vi satse enda mer på forskningsbasert utdanning, rekruttering av ansatte og studenter og internasjonalt samarbeid, sier han. 

Navnet skjemmer ingen   

Saken fortsetter under annonsen

Meningene har vært mange om det nye navnet. Flere har tatt til orde for at det nye hovedstadsuniversitetet burde fått et norsk navn, og styret ved høgskolen som snart blir universitet var langt fra enstemmige. Under voteringen i desember stemte seks for og fem mot navnet.

Rektor Curt Rice har derimot argumentert for at en internasjonal profil vil være fordelaktig for universitetet, og ga på twitter uttrykk for sin glede over at den endelige beslutningen er tatt:

Det engelske navnet på universitetet er Oslo Metropolitan University.