Illustrasjonsfoto. Fin rødfarge påå tunfisken betyr ikke nødvendigvis at den er fersk.

Foto

Jonathan Forage / CC

Omfattende matjuks avslørt også i Norge

Publisert: 27. april 2018 kl 16.14
Oppdatert: 27. april 2018 kl 16.17

– Det kundene tror er fersk tunfisk av høy kvalitet, kan dermed vise seg å vere et produkt av dårlig kvalitet. I tillegg kan den inneholde høyt nivå av histamin, som kan gi kraftige allergiske reaksjoner, sier seksjonssjef Lise Rokkones i Mattilsynet i en pressemelding.

Funnene av matsminket tunfisk ble gjort i forbindelse med Mattilsynets og Tolletatens deltagelse i den årlige aksjonen til Europol, rettet mot matkriminalitet – OPSON VII.

Aksjonen i år var spesifikt rettet mot ulovleg bruk av tilsetningsstoff i tunfisk, siden det er avdekket omfattende svindel med tunfisk i EU de siste årene. Hver uke blir det spist cirka 5 millioner måltider med sminket tunfisk.

Det utgjør 25.000 tonn årlig, og svindelen er verdt cirka 2 milliarder kroner.

– Det er viktig å stoppe svindel med mat. Det ødelegger markedet for alle de som er ærlige og følger reglene. Dessuten kan matsvindel utsette forbrukerne for helserisiko, sier Rokkones.

Ulovlige tilsetningsstoffer

Noreg deltok sammen med 10 andre europeiske land i aksjonen koordinert av Europol.
Saken fortsetter under annonsen

31 prøvar av fersk og fryst tunfisk ble tatt ut fra grensekontrollstasjoner, grossister, butikker og restauranter over hele landet. Prøvene ble analysert for karbonmonoksid, histamin, nitritt, nitrat og fargestoff.

To av tunfiskprøvane hadde en mistenkelig rødfarge, og viste seg å ha høye verdier av karbonmonoksid. I ytterlegere fire prøver var det mistanke om ulovlig bruk av karbonmonoksid.

Karbonmonoksid blir brukt for å gi tunfisken en frisk rødfarge, slik at den ser ferskere ut enn den er. Selv om stoffet ikke er vurdert som helseskadeleig, er det ulovlig å bruke som tilsettingsstoff siden det kamuflerer dårlig kvalitet og mulig høye nivåer av histamin.

Histamin kan utvikle seg over tid i tunfisk ved ugunstige lagrings- og hygieneforhold. Høye nivåer av histamin i mat, kan gi kraftige allergiske reaksjoner hos mennesker.

– Det ble heldigvis ikke påvist høyt nivå av histamin i noen av prøvene. Derfor var det ikke helsefare knyttet til disse produktene. Like fullt er det brukt ulovlige stoffer i tunfisken, og kundene er villedet om kvaliteten på produktet, sier Rokkones.

Frisk rødfarge på tunfisken trenger med andre ord ikke være et tegn på at fisken er fersk. Har tunfisken en unaturleg rødfarge, kan det tvert om bety at den er behandlet med ulovlige stoffer som bedrer fargen på en råvare av dårlig kvalitet.

– Som forbruker bør en også være bevisst på at en får det en betaler for. For gode tilbud kan gi grunn til mistanke, sier Rokkones.

Saken fortsetter under annonsen

Importørene er ansvarlige

Mattilsynet har informert virksomheter og importører om funnene, og vil se til at forholdene blir fulgt opp.

Det meste av tunfisken som blir innført i Norge, kommer fra Asia, men det ble også påvist høyt nivå av karbonmonoksid i tunfisk fra Spania.

– Sidan karbonmonoksid er tilsatt fisken før den kommer til Norge, er det først og fremst importørene som blir fulgt opp. Importørene er ansvarlige for å sikre at varene de tar inn i landet er lovlige å omsette.

Det er fattet vedtak om omsetningsforbud og tilbaketrekking av varer.

Videre er virksomhetenes rutiner for sporing av varer gjennomgått.