Gravemaskiner bereder grunnen for byggingen av en ny bosetting i nærheten av bosettingen Shilo på den okkuperte Vestbredden. Bildet ble tatt i fjor sommer. I forrige uke sa Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman at han vil ha fortgang i saksbehandlingen slik at det kan bygger 2.500 nye bosetterhjem på Vestbredden i år.

Foto
Dusan Vranic / AP / NTB scanpix
 
 

 

HRW

Oljefondets investeringer bidrar til menneskerettsovergrep i okkuperte områder

Publisert: 29. mai 2018 kl 09.58
Oppdatert: 29. mai 2018 kl 09.58

Rapporten er skrevet av menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) og ble offentliggjort tirsdag.

Der går det fram at israelske banker spiller en vesentlig rolle når det gjelder utvidelsen av de ulovlige israelske bosetningene på Vestbredden.

Bankene gir blant annet lån til boligkjøpere og nye prosjekter som iverksettes av lokale myndigheter, i tillegg til at de driver filialer i bosetningene.

Bosetningene er ulovlige i henhold til folkeretten, og bankenes virksomhet understøtter fordrivelse av palestinere og andre grove menneskerettighetsbrudd i de okkuperte områdene, framholder HRW.

Store norske investeringer

– Israelske banker har inngått partnerskap med utviklere for å bygge boliger som er forbeholdt israelere på palestinsk jord. Prosjektene som disse bankene understøtter, bidrar til ulovlig fordrivelse av palestinere, sier Sari Bashi, HRWs direktør for Israel- og Palestina-spørsmål, i en pressemelding.

Organisasjonen peker på at Statens pensjonsfond utland, det såkalte oljefondet i Norge, har investert totalt 2,5 milliarder kroner i fem av de største israelske bankene. Alle fem er involvert i prosjekter i bosetningene. Både i Bank Leumi, Bank Hapoalim, Bank Discount, Bank Mizrahi Tefahot og First International Bank of Israel er oljefondet blant de om lag ti største investorene, ifølge HRW.

Saken fortsetter under annonsen

Etikkrådet søker informasjon

Rapporten har fått navnet «Bankrolling Abuse: Israeli Banks in West Bank Settlements» og er basert på offentlige dokumenter, rapporter fra entreprenørselskapene, intervjuer med jordeiere, besøk på byggeplasser i bosetningene og undersøkelser om bankenes aktiviteter gjort av to uavhengige israelske organisasjoner.

De israelske bankene har ikke svart på henvendelser fra HRW om kommentar, ifølge organisasjonen. Den israelske bankforeningen vil heller ikke kommentere rapporten, skriver nyhetsbyrået AP.

Oljefondets etikkråd opplyser at det kjenner til rapporten og at det også har gjort undersøkelser på egen hånd.

– Vi har vært i dialog med flere israelske banker for å få informasjon om dette temaet, heter det i en skriftlig uttalelse fra Oljefondets etikkråd til NRK.

Trakk investeringene

Etikkrådet viser også til at oljefondet har utelukket investeringer i flere selskaper som er direkte involvert i byggeprosjektene i bosetningene.

Saken fortsetter under annonsen

– I hovedsak vil det være selskaper som er direkte involvert i slik virksomhet som vi vil vurdere. Så er det spørsmål om et medvirkningsansvar kan gjøres gjeldende overfor disse bankene, heter det i uttalelsen.

Et av Danmarks største pensjonsfond, Sampension, kunngjorde i fjor at de trekker seg ut av de to israelske storbankene Bank Hapoalim og Bank Leumi som følge av blant annet finansiering av bosetninger.