Foto
Filip Bunkens / Unsplash
Bøndene og tørken

Regjeringen vil vurdere ytterligere tiltak

Publisert: 7. august 2018 kl 09.54
Oppdatert: 7. august 2018 kl 09.58

Den nye importavtalen mellom Norge og EU mer enn dobler tollfri import av storfekjøtt fra EU–land, melder NTB. Norges bondelag frykter norske bønder vil rammes av konkurs, på grunn av tørken.

Likevel vil ikke regjeringen trå til med økonomisk kompensasjon for bøndene, som risikerer masseslakting av dyr og nedlagte gårder, på grunn av tørken.

– Vi følger situasjonen nøye, men vil ikke innføre proteksjonistiske tiltak, sier landbruksminister Jon Georg Dale.

Økt konkurranse

Dyr må slaktes, som følge av fôrmangel etter den ekstremt varme og tørre sommeren, ifølge Norges bondelag. Leder Lars Bartnes er ikke glad for at situasjonen for norske bønder forverres ytterligere med den nye importavtalen med EU.

Foto
Bondelagsleder Lars Bartnes mener importavtalen gjør situasjonen enda verre for bøndene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– I tørkesituasjonen som svært mange bønder står i nå, frykter vi at importen vil forsterke krisen. Å importere kjøtt er ikke svaret på dette. Heller tvert om: Vi oppfordrer både forbrukere og kjeder til å kjøpe norsk–produsert kjøtt. Dette er varer vi fint kan produsere selv. Derfor var vi imot å gi EU større kvoter og vi jobber for at kvotene ikke skal bli større i fremtiden, sier Bartnes.

Saken fortsetter under annonsen

Med avtalen blir ytterligere 400 tonn storfekjøtt dyttet inn på det norske markedet allerede før jul. Når avtalen trer i kraft for fullt, økes den tollfrie importen med 1600 tonn, til sammen importeres 2500 tonn storfekjøtt i 2019. Den økte importen vil øke konkurransen for norske bønder, som allerede sliter med tørken.

Foto
Bondelaget er i dialog med landbruksminister Jon Georg Dale (Frp), men er bekymret for hvordan EU-importen av kjøtt vil slå ut. Foto: Torbjørn Tandberg / regjeringen.no

Både Dale og Bartnes bekrefter at det pågår en dialog mellom partene. 10.000–kronersspørsmålet er om regjeringen vurderer å stoppe eller begrense EU–importen, som ledd i et hjelpetiltak til bøndene. 

– Det kan jeg svare kontant nei på, sier landsbruksminister Jon Georg Dale.

Han forteller at EU–avtalen er en såkalt artikkel 19–avtale som har gått igjennom i Stortinget, og som regjeringen må forholde seg til.

– Så må vi huske på at regjeringens handelspolitikk faktisk hjelper bøndene i den situasjonen de er i. De får kjøpe billigere fôr fra utlandet. Jeg anbefaler norsk jordbruk å holde seg på den handelspolitiske linja som er trukket opp, sier han.

Vurderer nye tiltak

Saken fortsetter under annonsen

Så langt har regjeringen gitt bøndene en avlingsskadeerstatning, som trer i kraft i dagens situasjon. I tillegg har tollen på høy og halm blitt satt ned, slik at bønder kan importere fôr til husdyra.

– Etter møtet mitt med Bondelaget har vi dessuten økt fleksibiliteten, slik at bøndene ikke taper tilskudd, fremholder Dale.

– Dersom denne situasjonen vedvarer, vil regjeringen vurdere ytterligere tiltak for bøndene?

– Det gjør vi hele tiden. Skulle situasjonen forverre seg ytterligere, vil vi også vurdere nye tiltak, forteller han.