Samferdselsminister Jon Georg Dale vil finne gode løsninger internasjonalt.

Foto

Gorm Kallestad / NTB scanpix

Norge vil reforhandle gammel postavtale

Publisert: 22. oktober 2018 kl 09.18
Oppdatert: 22. oktober 2018 kl 09.20

Fri frakt er blitt helt nødvendig for nettbutikker som ønsker å hevde seg i dag. Men fri frakt er også svært fordyrende for butikkene.

Da har det vært tungt å svelge at store aktører fra Kina har kunnet sende pakker til Norge sterkt subsidiert av norske skattebetalere.

Gjennom en 144 år gammel avtale som i sin tid ble til som et bistandsprosjekt, har enorme nettbutikker som Alibaba kunnet vokse internasjonalt med et ekstra gir.

Avtalen, som er undertegnet av 192 land, regulerer internasjonale portotakster på småpakker. I praksis gjør den det billigere å sende småpakker fra land som Kina til Norge, enn motsatt vei.

Nylig uttalte USAs president at han ønsket å trekke seg fra avtalen dersom den ikke blir reforhandlet.

Den norske bransjen så raskt verdien av å bruke Trump som brekkstang.

Saken fortsetter under annonsen

Direktør for Virke Handel, Harald J. Andersen uttalte til DP at avtalen må endres:

– Og lykkes det ikke, bør også Norge og andre europeiske land følge Trump, var dommen fra Virke som fikk støtte fra en av norsk netthandels mest suksessrike gründere, Einar Øgrey Bransdal.

Norge er aktive

Samferdelsesminister Jon Georg Dale, som er ansvarlig for post, opplyser om at departementet jobber aktivt sammen med Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og Posten i UPU for å endre gjeldende privingssystem.

– Fra norsk side jobbes det for å få til regelverksendringer som kan bidra til at gjeldende betalingssystem mellom posttilbyderne i UPU for brevpostsendinger blir mer bærekraftig, kostnadsdekkende og minst mulig konkurransevridende, sier Dale til DP.

Brevpostsendinger inkluderer småpakker som er det bransjen er mest opptatt av.

Ifølge Dale har Norge bidratt til utforming av og støtte til forslag til regelverksendringer for å gjøre de UPU-regulerte prisene mer kostnadsorienterte.

Saken fortsetter under annonsen

– Dette arbeidet har bidratt til forbedringer ved at UPU-kongressen i 2016 økte betalingsratene fra 2018, slik at prisdifferansen mot sammenliknbare sendinger innenfor Norge nå er redusert, sier Dale.

Norge har også fremmet forslag om utvidet reservasjonsrett for medlemslandene.

Men i motsetning til Trump ønsker ikke Norge å trekke seg fra avtalen dersom den ikke blir reforhandlet.

– Vi vil fortsette å jobbe for å finne gode løsninger internasjonalt i samarbeid med andre land, sier Dale.