Nordmenn planlegger rekordhøyt forbruk i sommerferien
Ny statistikk viser at nordmenns planlagte forbruk i forbindelse med sommerferien er på vei til å sette ny rekord. I gjennomsnitt planlegger vi å bruke 68,5 prosent av disponibel inntekt på årets sommerferie, en økning på over 55 prosent sammenlignet med 2017.
Det er finske Ferratum Group som for femte år på rad står bak den ferske undersøkelsen om pengebruk i forbindelse med sommerferie.
Sommerbarometeret 2018 er en omfattende studie av forbrukeratferd, med nesten 22.000 respondenter fordelt på 18 land. Undersøkelsen kartlegger trender innen planlagte aktiviteter, handling på nett eller i butikk, samt pengebruk i sommerferien.
Nordmenn på forbrukstoppen
Nordmenn topper listen over relativt forbruk i forhold til disponibel inntekt. Nordmenn estimeres til å bruke 68,5 prosent av disponibel inntekt på sommerferie i 2018. Dette er en kraftig økning fra tidligere år der nordmenn oppga et forbruk på henholdsvis 31 prosent i 2016 og 44 prosent i 2017.
På topplisten er også Latvia med planlagt forbruk på 67 prosent av disponibel inntekt, etterfulgt av Kroatia (61,2 prosent) og Mexico (60,3 prosent). På bunnen av listen finner vi Polen og Brasil som oppgir et forbruk på henholdsvis 14 prosent og 13,1 prosent.
Norge ligger også langt over både det internasjonale gjennomsnittet på 47,2 prosent og våre naboland i relativt forbruk i sommerferien. Danskene oppgir et forbruk på 52,9 prosent mens svenskene planlegger å bare bruke 37,9 prosent.
Innenlandsreiser mest populært
Sammenlagt i Europa er innenlandsreiser den mest populære aktiviteten i år, med et gjennomsnittlig planlagt forbruk på 11,3 prosent av disponibel inntekt. Dette gjelder i Norge også, der vi planlegger å bruke 12,8 prosent på innlandsreiser, som tilsvarer EUR 226 (NOK 2 160).
Trenden er likevel at vi fordeler utgiftene på flere aktiviteter som fritidsaktiviteter og hobbyer, sosiale aktiviteter, interiør i hjemmet og sosiale arrangementer. Utenlandsreiser kom ikke på topplisten i årets undersøkelse.
Planlagt forbruk på aktiviteter:
-
Innenlandsreiser (12,8 prosent)
-
Fritidsaktiviteter og hobbyer (12,8 prosent)
-
Sosiale aktiviteter (12,5 prosent)
-
Hjem/interiør (12,5 prosent)
-
Sosiale arrangementer (11,2 prosent)
I likhet med nordmenn prioriterer svenskene innenlandsreiser høyt, mens utenlandsreiser ikke når topp 5. Danskene derimot har utenlandsreiser øverst på aktivitetslisten, med planlagt forbruk på 15,9% av disponibel inntekt.
Hotell over AirBnb
Ikke overraskende er respondenter fra Norge de som er mest villige å betale for hotell, hele 99,4 prosent oppgir at de er villige til å betale over 1000 kroner per natt.
Bak oss finner vi svensker og dansker hvor betydelig færre er villig til å betale så mye for en natt på hotell, 57,6 prosent i Danmark og 29,1 prosent i Sverige.
Undersøkelsen kartla også hvor mange av respondentene som kom til å bruke AirBnb til overnatting, i Norge planlegger 35 prosent å bruke AirBnb mens Tyskland (72.18 prosent), Tsjekkia (52.03 prosent) og Bulgaria (48.72 prosent) topper listen.
- LES OGSÅ: – Må tas på alvor
Omtrent 30 prosent av respondentene svarte at de skulle handle produkter og tjenester på nett i sommer med Storbritannia og Spania i ledelsen. I Norge planlegger 29 prosent å handle på nett, Finland, Latvia og Mexico kommer derimot i hovedsak til å holde seg til den tradisjonelle butikkhandelen i sommer.
Over 60 prosent av alle som deltok i undersøkelsen sa at de kommer til å bruke mobilbank når de har behov for bank i sommerferien. Hvis vi ser enda nærmere på svarresultatene så svarte hele 80 prosent av respondentene fra Sverige, Canada, Norge og Nederland at de kom til å bruke mobilbank i løpet av denne perioden.