– Der det bra at dette nå granskes, slik at vi får alle fakta på bordet, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen om den såkalte Tolga-saken.

Foto

 Johnny Syversen, KS

KS-sjefen

– Nødvendig å granske Tolga-saken

Publisert: 19. oktober 2018 kl 10.23
Oppdatert: 19. oktober 2018 kl 10.28

– Tolga-saken er alvorlig og har vært til stor belastning for enkeltmennesker. KS støtter derfor at regjeringen har bedt Fylkesmannen i Hordaland om å granske alle sider av saken. Det er nødvendig med en granskning slik at alle sider av saken kommer frem, og det blir klarlagt hva som faktisk har skjedd, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Fylkesmannen i Hordaland skal i samarbeid med Sivilrettsforvaltningen og Helsetilsynet også undersøke om norske kommuner følger regelverket for registrering av psykisk utviklingshemmede.

– Enkeltpersoner får diagnoser først og fremst for at de skal få den hjelp og de tjenester de har behov for. Feilaktige slutninger om diagnose kan få alvorlige konsekvenser for den det gjelder, påpeker Helgesen i et nyhetsbrev fra KS. 

Tre brødre i Tolga

Det er VG som har avslørt saken om de tre brødrene som var blitt registrert som psykisk utviklingshemmede i hjemkommunen Tolga. Kommunen kunne dermed sikre seg økte inntekter fra staten over flere år.

Tester gjort av brødrene i år, har vist at to av dem ikke har noen utviklingshemming i det hele tatt. Den tredje broren fikk diagnosen moderat psykisk utviklingshemmet, men først to år etter at kommunen først registrerte ham med dette. Den ene av brødrene fikk opphevet vergemålet i februar, den andre i juni. Etter at VG og andre medier omtalte denne saken, kom vergemålsavdelingen hos Fylkesmannen i Hedmark nylig fram til at også den tredje brorens vergemål skulle oppheves.

KS støtter at regjeringen har bedt Fylkesmannen i Hordaland om å granske alle sider av saken

Saken fortsetter under annonsen

Uakseptabel konsulentvirksomhet

Videre har VG avslørt at et konsulentselskap tilbyr kommuner «bistand» til å registrere innbyggere som psykisk utviklingshemmede. Dersom dette stemmer, er det helt uakseptabelt, mener KS-leder Gunn Marit Helgesen.

– Dersom det stemmer at konsulentselskapet Sødermann har oppsøkt kommuner for å hjelpe til med å registrere psykisk utviklingshemmede i den hensikt å skaffe kommuner flere inntekter, er det både alvorlig, uetisk og helt uakseptabelt, sier Helgesen.

Hun framhever i nyhetsbrevet fra KS at det er alvorlig dersom det viser seg at enkelte kommuner har hatt en praksis der de registrerer psykisk utviklingshemmede uriktig kun for å skaffe kommunen flere inntekter.

– Det er selvfølgelig samtidig helt legitimt for kommunene å passe på at registreringsgrunnlaget gir dem den finansieringen av tjenestene som innbyggerne har behov for, sier Helgesen.

– Derfor er det bra at dette nå granskes, slik at vi får alle fakta på bordet.