Torstein Bøe / NTB scanpix

Foto

NHO-sjef Kristin Skogen Lund. 

NHO vil ha økt brukerbetaling

Publisert: 16. august 2018 kl 10.52
Oppdatert: 16. august 2018 kl 10.54

Næringslivet har mange tanker om hvordan offentlig sektor bør utvikle seg fremover.

Noen av dem er kommet med i NHOs Perspektivmelding for næringslivet som ble presentert under Arendalsuka onsdag.

NHO er klare på at Norge har en velfungerende offentlig sektor som nyter stor tillit både hos innbyggere og bedriftsledere, men alt kan som kjent bli bedre.

Ser man på de fleste OECD-landene er det ingen som har høyere andel sysselsatte i offentlig sektor enn Norge. Men snittet i OECD er 18,1 prosent, ligger vi på 30 prosent.

NHO mener en stor offentlig sektor gir opphav til tre overordnede problemstillinger:

1) Offentlig sektor benytter en stor del av samfunnets ressurser og bør gjøre det på en effektiv måte.

2) Velferden må finansieres.

Saken fortsetter under annonsen

3) Det er avgjørende hvordan det offentlige opptrer i møte med næringslivet.

NHO kan ikke beskyldes for å komme med mange nye tanker i perspektivmeldingen, det meste er forslag man har hørt fra den kanten tidligere. Det er likevel verdt å merke seg disse siden NHOs ønsker gjerne går i oppfyllelse:

  • Økt brukerbetaling. Bompenger og foreldrebetaling i barnehagen er vellykket, ifølge NHO, og vi kan med fordel bruke lignende finansiering på flere områder – i hvert fall i beskjeden grad.
  • Mer gevinstrealisering. Det offentlige bør bli mer opptatt av å høste gevinster hver gang det innføres ny teknologi. Gevinstene kan tas ut i form av økt kvalitet i tjenestene.
  • Todeling i helsevesenet må motarbeides. Hvis de rikeste kan kjøpe seg bedre behandling enn andre, svekkes tilliten i samfunnet, frykter NHO. Samtidig er løsningen man ser for seg i NHO at offentlig sektor legger enda mer til rette for valgfrihet. Fornyelse av de tjenestene som det offentlige har hovedansvaret for, må også til.
  • Bruk offentlige anskaffelser til fornyelse. Det offentlige kan bli enda bedre på å bestille varer og tjenester som skal være med å løse store utfordringer, som klimaproblemer og eldrebølge. Målet er at det offentlige blir en såpass krevende kunde at det kan skapes nye produkter som kanskje kan selges til utlandet.