Nederland har minst «urettferdig ulikhet» i Europa
Et nytt mål på ulikhet viser at Norge har en av de mest rettferdige fordelingene i Europa. Vi må likevel se oss slått av Nederland, ifølge forskere ved den tyske tenketanken Ifo og Cornell University.
Det nye målet kombinerer to komponenter, det filosofiske konseptet om like muligheter og likestilling og fraværet av fattigdom.
En forutsetning for målet er at ulikhet ikke er et onde i seg selv. Dermed kan ulikheten kategoriseres som enten rettferdig eller urettferdig.
I praksis blir det mindre forskjell fra andre mål på ulikhet enn det kan høres ut som. Urettferdig ulikhet handler også om fattigdom og mangel på like muligheter for alle. Det som forskerne omtaler som rettferdig ulikhet, kan være ulikhet som oppstår som følge av forskjellig innsats og ytelse.
Mest urettferdig ulikt i Litauen og Italia
Når tallene settes inn i modellen blir det klart at den urettferdige ulikheten varierer veldig mye fra land til land. I snitt for alle landene kan rundt 17 prosent av den totale ulikheten tilskrives urettferdig ulikhet.
Aller verst er det i Litauen, som også er at av de landene med størst total ulikhet. På plassene etter følger Italia og Romania. For disse landene kan rundt 30 prosent av ulikheten sies å stamme fra urettferdighet, ifølge forskerne som er generøse med å sitere tidligere norsk forskning på ulikhet i artikkelen sin.
På topp, altså blant de landene med minst urettferdig ulikhet, finner vi Nederland, mens Norge og Finland deler andreplassen. I disse landene er det kun 7 til 12 prosent av ulikheten som tilskrives urettferdig ulikhet.
Sverige har egentlig et av de likeste samfunnene i verden, men må se seg slått av 11 andre europeiske land på målet for urettferdig ulikhet. Danmark kommer enda lengre ned på listen. Men da med større usikkerhet rundt resultatet.
USA blir stadig mer urettferdig ulikt
Forskerne har også undersøkt utviklingen i den urettferdige ulikheten over tid, men har da valgt å se spesifikt på USA som har høyre urettferdig ulikhet enn i noen europeiske land.
Forskerne finner at den urettferdige ulikheten har økt jevnt og trutt siden 1980-tallet, og at den har akselerert siden 1990-tallet. Mens økningen i ulikhet mellom 1980 og 1995 var sterk, kunne bare 39 prosent tilskrives at samfunnet ble mer urettferdig. Siden 1995, hvor økningen i ulikhet har vært enda sterkere, kan hele 52 prosent tilskrives urettferdig ulikhet.