Legger ny grunnmur for kommunal innovasjon
Regjeringen er helt i startgropen i arbeidet med en stortingsmelding om offentlig innovasjon.
KS ønsker å være i forkant av utformingen og samlet onsdag rådmenn for å ta felles grep.
For de aller fleste kommuner i Norge finnes det innovative løsninger som er så store at man må samarbeide for å få realisert dem. Deretter er det behov for koordinering av spredning og skalering slik at flere kan ta i bruk de beste løsningene.
Kommunesektoren er mangeartet og det kan være krevende å finne løsninger som vil fungere like godt for Bærum som for Radøy. Samtidig ser sentrale aktører i kommunene at det ligger muligheter i samarbeid.
– Det er noen oppgaver som med fordel kan løses på nasjonalt nivå, sier fagsjef for innovasjon i KS, Henrik Finsrud.
Finsrud tror kommunene må lære seg å stå på egne bein og ikke vente på at staten skal levere fiks ferdige løsninger.
– Vi må bli flinkere til å eksperimentere, sier han.
Under samlingen med rådmennene ble det klart at man ønsker å få på plass et nasjonalt partnerskap for innovasjon.
Så langt er det uavklart hvordan partnerskapet kommer til å jobbe. Finsrud forklarer at man er enige om å forsøke å finne en arbeidsform, og at mye vil være avklart mot slutten av 2018.
Dermed vil man være godt rustet til å spille opp mot regjeringens melding som trolig ikke presenteres før i 2020.
Det finnes flere eksempler på at nasjonale samarbeid kan få fortgang på innovasjonen. Finsrud peker på tre mulige inspirasjonskilder, et i Finland og to i Norge.
Experimental Finland
I Finland har man løftet arbeidet med eksperimentering opp til statsministerens kontor. Det er for eksempel i Experimental Finland at man for tiden tester borgerlønn.
Nylig la man også ut en konkurranse for alle interesserte i å sende inn sine forslag til hvordan kunstig intelligens kan brukes til å skape bedre offentlige tjenester. Prosjektene skal være i liten skala og må kunne testes for mellom 500 og 5000 euro.
I Norge er det programmet for leverandørutvikling og KS egen finansieringsordning for digitale fellesprosjekter Finsrud vil lære av.
Leverandørprosjektet går inn anskaffelsesprosesser og er veldig «hands-on». Det har ført til samarbeid mellom kommunene, staten og næringslivet.
– Vår ambisjon er å være tilstede med praktiske råd og hjelp, sier han.
Tidligere i år var det klart at over halvparten av landets kommuner og seks fylkeskommuner går sammen om en finansieringsordning som skal brukes til å utvikle digitale fellesløsninger for sektoren. Inngangsprisen for kommunene er 20 kroner per innbygger.
Prestisjeprosjektet MinSide som skal ha oversikten over kommunal informasjon om innbyggerne, som byggesøknader og barnehageplass, er en del av denne ordningen.
Så langt har man ikke blitt enige om ressurser til nettverket.
– Det blir en nøtt å knekke, sier Finsrud.
Dansk ekspertise hentet inn
KS sitt innovasjonsbarometer viser at kommunal sektor i aller høyeste grad er innovativ. Hele tre av fire virksomheter har innført gode innovasjoner i 2017.
Barometeret viser at økt kvalitet er det viktigste resultatet, mens samfunnsutfordringer er den største driveren for innovasjon i kommunal sektor.
– Dette illustrerer at kommunal sektor har potensiale for å øke Norges innovasjonskraft enormt framover om en bare satser. Særlig er potensialet for å dele og spre informasjon stort i Norge. Jeg synes dere er mer åpne enn deres kollegaer i både Sverige og Danmark, sier Morten Hyllegaard fra utviklingsbyrået BETA i Danmark. Han hjelper KS å starte det nye partnerskapet.
Ny leder kommer over sommeren
Det øverste ansvaret for innovasjonsarbeidet i kommunene får ny leder over sommeren. Onsdag ble det klart at Kristin Widemann Wieland blir ny direktør for forskning, innovasjon og digitalisering i KS.
Weidemann Wieland har tidligere jobbet som administrerende direktør i Kunnskapsforlaget, viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, der hun hadde ansvar for omstilling innen IKT, innkjøp og logistikk og som assisterende banksjef i Sparebanken NOR, der hun ledet konsernets satsing på bruk av internett og intranett som informasjon- og tjenestekanal.
– Med Kristin får vi solid kompetanse inn i KS. Hun har både 25 års ledererfaring, bred erfaring og dyp kunnskap om de områdene hun skal ha ansvar for. Jeg er veldig glad for å få Kristin til KS, og tror hun vil være et viktig tilskudd til ledelsen i KS og et viktig område fremover, sier administerende direktør Lasse Hansen.