Kunstig intelligens spår migrasjon som viktig driver av Norges fremtid
En oppsiktsvekkende rapport gir et nytt perspektiv på migrering. Kunstig intelligens har vurdert Norges fremtid, og kommet frem til at den avhenger av hvor flinke vi er til å skape et samfunn med godt samhold, god integrering og høy grad av tillit.
Deloitte har gjennomført et prosjekt og sett på mulige scenarioer for Norges fremtid, hvordan det norske samfunnet ser ut i 2030.
Prosjektet har benyttet en tradisjonell tilnærming, med intervjuer og workshops med eksperter, som har gitt innspill til hvordan fremtiden ser ut for det norske samfunnet.
To sentrale drivere
Det spesielle er at prosjektet også har brukt kunstig intelligens, i form av Deloittes CLV «Deep View»-teknologi for å vurdere fremtiden.
Svaret datamaskinen kom opp med, er ganske interessant.
Hvor godt det norske samfunnet lykkes, avhenger av to sentrale drivere:
Den første er velkjent; hvor godt vi klarer å skape et samfunn som utvikler ideer, innovasjon og nye vekstområder. Det er en forutsetning de fleste som spår om fremtiden har med.
Den andre driveren er mer overraskende; Norges fremtid avhenger av hvor godt sosialt samhold vi klarer å skape.
Vellykket integrering
Hvis Norge utvikler seg til et samfunn som klarer å opprettholde høy grad av samhold, med vellykket integrering, høy grad av mangfold og opprettholder sterk tillit til hverandre i samfunnet, vil Norge fortsette å utvikle seg positivt og i riktig retning økonomisk.
– Migrasjon handler ikke bare om grensekontroll, det dreier seg om å tiltrekke talent og arbeidskraft, og i siste instans om Norges fremtid. Migrasjonsinnstramninger truer holdninger og verdier vi trenger for å lykkes med innovasjon, sier Enger i en pressemelding.
Deloittes eksperter og kunstige intelligens har kommet frem til fire scenarier for Norges fremtid. Den ene aksen handler om innovasjon og hvorvidt vi lykkes med dette eller ikke. Den andre aksen om sosial samhørighet er mer verdibasert.
- Hva slags samfunn vil vi ha? Skal man være en global magnet på talent for å kunne lykkes med innovasjon, trenger vi et åpent og inkluderende samfunn, presiserer Enger.