KrF vil skyve på betent strid om landmakten
– Det vil være klokt å ta Forsvaret ut, sier KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad til NTB.
Budsjettforhandlingene startet torsdag, og landmakt ble drøftet på det første møtet mellom partene. Men det er foreløpig ikke avgjort om denne prosessen blir tatt ut av forhandlingene.
– Vi har ikke konkludert på det, sier finanskomiteens leder Henrik Asheim til NTB.
– Oppfølgingen av landmakten er omtalt i revidert nasjonalbudsjett. Det er en del av helheten. Men om den blir løst kun i en revidering, eller om vi må jobbe videre med den, må denne prosessen svare på, sa Frps finanspolitiske talsmann Helge André Njåstad før møtet.
– Nye forhandlinger
KrF mener, som Ap, at regjeringen ikke har fulgt opp avtalen om Hæren og Heimevernet fra i fjor høst og krever nye forhandlinger på Stortinget.
– Svarene regjeringen gir på avtalen om landmakten fra i fjor høst, er ikke gode nok. Forutsetningene for avtalen er ikke oppfylt, sier Ropstad.
Han vil ikke, som Ap gjorde allerede da revidert budsjett ble lagt fram, si rett ut at avtalen er brutt, men understreker:
– Vi aksepterer ikke den løsningen som ligger der. Siden avtalen var et forlik mellom Arbeiderpartiet, regjeringspartiene og KrF, må det bli nye forhandlinger mellom disse partene.
Det er bakgrunnen for at KrF foreslår at forhandlingene om landmakten flyttes ut av samtalene om revidert nasjonalbudsjett.
Nye forsinkelser
At det går mot nye runder på Stortinget, kan bety ytterligere forsinkelser for landmakten, som allerede er kraftig forsinket.
Ropstad rister på hodet av regjeringens forslag om å la bare tre helikoptre bli stående igjen på Bardufoss, som helikopterstøtte til Hæren.
– Vi har vært veldig tydelige på at en moderne hær trenger helikopterstøtte. Reduksjonen til tre helikoptre er vi absolutt ikke fornøyd med, sier han.
Ropstad viser også til behovet for moderne stridsvognkapasitet. Ifølge regjeringen var det ikke mulig å oppfylle punktet i avtalen om å leie inn mer moderne stridsvogner allerede fra 2019.
Heller ikke oppsettet for 2. bataljon på Skjold i Indre Troms tilfredsstiller KrF. Regjeringen foreslår at bataljonen gjøres om til en ren mobiliseringsavdeling.