Olje- og energidepartementet, her ved statsråd Terje Søviknes, vant første runde i retten mot miljøorganisasjonene. Økonomien til saksøkerne kan sørge for at det aldri blir en runde to.

Foto

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Klima-anke kan koste miljøorganisasjonene sju millioner kroner

Publisert: 31. januar 2018 kl 10.00
Oppdatert: 31. januar 2018 kl 10.22

Mandag går ankefristen ut i norgeshistoriens første klimarettssak, som miljøorganisasjonene Greenpeace, Natur og Ungdom og Besteforeldrenes klimaaksjon fører mot staten.

4. januar ble det klart at saksøkerne gikk tapende ut av første runde i tingretten. Natur og Ungdom og Besteforeldrenes klimaaksjon har allerede uttrykt at de ønsker å anke, men det er i realiteten Greenpeace som har det avgjørende ordet.

De kommer ikke til å bestemme seg før i løpet av mandag, får Dagens Perspektiv bekreftet av leder Truls Gulowsen. 

Truls Gulowsen (Greenpeace), Ingrid Skjoldvær (Natur og Ungdom), Ketil Lund (Besteforeldrenes klimaaksjon) og advokat Cathrine Hambro under pressekonferansen etter på dommen i klimarettssaken.

Foto

Gorm Kallestad / NTB scanpix

Mye av årsaken til det henger sammen meg økonomi. Miljøorganisasjonene ble pålagt å betale sakskostnadene til Olje- og energidepartementet på 580.000 kroner.

Totalregningen til miljøorganisasjonene ble imidlertid tre millioner høyere, medregnet deres egne advokatkostnader.

Dagens Perspektiv får bekreftet at disse regningene ble dekket fortløpende av et spleiselag bestående av miljøorganisasjoner og «eksterne kilder». I forkant av rettssaken klarte organisasjonene å få inn 1,5 millioner kroner med en målrettet kampanje. I tillegg skriver Dagsavisen onsdag at 600 givere til sammen har bidratt med 300.000 kroner etter at dommen falt. Gulowsen sier til avisen at disse pengene kan bli brukt til å dekke deler av sakskostnadene tingretten påla dem å betale.

Lederen i Greenpeace Norge sier også at de må regne med bortimot de samme kostnadene ved en eventuell anke, avhengig av om saken går rett til høyesterett eller ikke. Et nytt tap vil da medføre en samlet kostnad på over sju millioner kroner.

Saken fortsetter under annonsen

– Men dersom vi vinner, blir bildet et helt annet, for da vil staten få et krav mot seg, sier han.

Kommunikasjonssjef Aud Hegli Nordø i Greenpeace Norge bekrefter at økonomien er en sentral del av vurderingene som gjøres i spørsmålet om en anke.

– Men det er en del av et større bilde. Det er flere aspekter vi må vurdere, sier hun - uten å utdype.

Til Dagsavisen sier Gulowsen at mange av de som argumenterer for en anke, peker på oppmerksomheten og engasjementet saken har ført til blant veldig mange, og at dette er en «så viktig sak at den bør føres helt til Høyesterett».

Miljøorganisasjonene gikk til sak mot staten etter tildelingen av 40 blokker for oljeleting i Barentshavet i 2016. De mener tildeltingen er i strid med Grunnlovens paragraf 112, som sier at enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og at ressursene skal forvaltes slik at også de kommende generasjoners rettigheter ivaretas.