Japan i spissen for å fjerne forbud mot hvalfangst
Japan, Island og Norge er motstandere av forbudet. På den andre siden står de øvrige 85 medlemmene i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC). Fra mandag til fredag denne uken samles IWC til møte i Florianopolis i Brasil.
Japan mener IWCs opprinnelige formål ikke bare var å beskytte hval, men også å tillate bærekraftig fangst. Japan ønsker derfor at kommisjonen innfører bærekraftige rammer for hvalfangst.
Japan foreslår også å endre kravet om tre firedelers flertall for å gjeninnføre kommersielle hvalfangstkvoter, til enkelt flertall.
Vertslandet Brasil skal legge fram et motforslag. Brasil ønsker at hvalsafari skal være eneste tillatte måte å utnytte hval kommersielt på.
Kun Japan, Island og Norge driver hvalfangst, etter å ha reservert seg mot IWC totalforbud fra 1986.
Sp-Borten vil fange mer hval og sel
I Norge er Senterpartiet tilhenger av økt fangst av hval og sel, og får støtte av fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp).
– FNs bærekraftmål fastslår at bærekraftig forvaltning av klodens ressurser må til for å fø verdens befolkning i fremtiden: Vi kan og må høste mer fra havene, men selvfølgelig på et forsvarlig vis, sier Sps nestleder Ola Borten Moe til VG.
Ett av argumentene hans er at hval og sel spiser mye av fisken som i stedet burde være menneskemat. Han får støtte av den nye fiskeriministeren Harald Tom Nesvik (Frp).
– Fangst av sjøpattedyr, både på sel og hval, er bærekraftig og nyttig – og det er en legitim matressurs, på lik linje med andre marine ressurser. Utfordringen er å få flere til å se sin nytte i å drive mer fangst, sier Nesvik.
Men fiskeriministeren påpeker at det er knyttet usikkerhet til om økt uttak av sjøpattedyr vil bidra til mer fisk tilgjengelig, men sier at det forskes på.
NOAH-nei
NOAH-leder Siri Martinsen viser til nettopp dette.
– Stortingsmeldingen om sjøpattedyr fastslår at det ikke er faglig grunnlag for å hevde at sjøpattedyr reduserer fiskebestander.
– FNs bærekraftmål bør møtes ved å redusere kjøttproduksjonen, ikke ved å intensivere fangst av hval og sel med smertefulle metoder, sier Martinsen. Hun sier organisasjonen vil forsøke å engasjere det norske folk mot forslaget. NOAH-leder Siri Martinsen viser til stortingsmeldingen om sjøpattedyr der det slås fast at det ikke er faglig grunnlag for å hevde at sjøpattedyr reduserer fiskebestander.
Heller ikke Humane Society International mener oppheving av forbudet er veien å gå.
– Det globale hvalfangstforbudet er under større trussel nå enn noen gang før, sier organisasjonens president Kitty Block.