Sp og KrF har ennå ikke bestemt seg om de vil støtte resten av opposisjonens mistillitsforslag mot justisminister Sylvi Listhaug.
Foto
Gorm Kallestad / NTB scanpix
Listhaug–bråket

– Handler om regjeringens overlevelse

Publisert: 16. mars 2018 kl 10.28
Oppdatert: 16. mars 2018 kl 10.37

Det er sjelden det blir så mye liv og røre i Stortinget som under torsdagens seanse, der en hardt presset justisminister Sylvi Listhaug prøvde å fremføre en unnskyldning for sin Facebook–post. Først på fjerde forsøk godtok opposisjonen Listhaugs unnskyldning, men da var det på mange måter for sent. Rødt hadde allerede kommet med mistillitsforslag, og Ap, SV og MDG hadde alle blitt så provosert av Listhaugs første forsøk at de innstilte seg på å støtte Rødt. Dette fikk vi bekreftet senere på ettermiddagen at de ville gjøre.

Nå ligger ballen hos KrF og Sp. Dersom også disse partiene går inn for et mistillitsforslag, tvinges Erna Solberg til beordre Listhaug til å skrive sin egen avskjedssøknad. Den har Kongen plikt til å godta.

Det som begynte som en i overkant spisset Facebook–post, der Arbeiderpartiet ble beskyldt for å bry seg mer om terroristers rettssikkerhet enn nasjonens interesser, kan nå bli hennes svanesang som statsråd.

Det såkalte daddelforslaget (den sterkeste form for kritikk Stortinget kan rette mot en statsråd uten å erklære mistillit, journ.anm.) som ble vedtatt i Stortinget torsdag kveld, slår uansett fast at Listhaug offentlig har framsatt «uriktige og krenkende påstander knyttet til bekjempelse av terror i Norge»

– Trekk deg

Men det ulmer også i andre partier. Torsdag ettermiddag kom stortingsrepresentant for KrF, Geir Bekkevold, med en oppfordring til justisministeren:

«Hvis Sylvi Listhaug ønsker sin egen regjering alt godt, så kunne hun kanskje gått til landets statsminister og sagt at hun trekker seg! Det ville gitt den sittende regjering arbeidsro, og kanskje kan både storting og regjering konsentrere seg om alle de viktige politiske sakene vi tross alt har til behandling», skrev han på sin Facebook–side.

Saken fortsetter under annonsen

Han påpeker at han uttaler seg som enkeltrepresentant, og at partiet ikke har landet på denne konklusjonen. Han fortsatte å understreke mangelen på tillit til Listhaug i et intervju med VG senere på kvelden.

Foto
Statsviter Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger hevder at dersom Listhaug fjernes, kan dette bidra til en regjeringsoppløsning. Foto: UiS.

Respektløshet

Statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Svein Erik Tuastad, forteller at vi har fått en ny type respektløshet i regjeringen, både for statsministeren og stortingsflertallet.

– Dette er helt nytt. Vi så lignende tilstander før krigen, med Arbeiderpartiets anti–parlamentarisme. Bakteppet i dag er at vi har hatt to fløypartier, SV og Frp, med en systemkritisk holdning til regjering. SV hadde to tilfeller antisystemisk atferd, da stortingsgruppa stod på plenen utenfor Stortinget og protesterte, og da Kristin Halvorsen gikk inn for å boikotte varer fra Israel. Disse handlingene var markeringer, og det handlet for SV om å finne sin rolle i regjering. SV innrettet seg etterhvert, noe som for øvrig førte til det som etterhvert har blitt kalt SV–fella, sier han, og henviser til partiets kraftige tilbakegang.

Ifølge Tuastad har Frp lært av SVs feil, og statsminister Erna Solberg har latt dem få lov til å holde på med sin markeringspolitikk. Vi husker at Siv Jensen innledet valgkampen ved å anbefale kommunene om ikke å ta inn innvandrere, noe som ikke var regjeringens politikk.

– Det er dette som har bidratt til suksessen, både til Solberg og Frp, men nå ser vi at mangelen på intern disiplin har en dyr pris. Solberg fremstår nå som svak, og regjeringen som udisiplinert. Det er en veldig fin balansegang mellom et enhetlig og godt styrt kollegium, og det å kunne gi nok markeringsrom til populistfløyen i Frp, forklarer han.

Saken fortsetter under annonsen

– Handler om regjeringens overlevelse

– Hva gjør en leder i situasjonen Erna Solberg befinner seg i, og er det mulig å reise kjerringa – uten for mye støy internt i regjeringskoalisjonen?

– Erna Solbergs oppgave nå er å gjenreise tilliten. Den eneste måten hun kan få til det på er ved å skape en ny forståelse mellom Høyre, Siv Jensen og Sylvi Listhaug. Dette handler om regjeringens overlevelse. Heretter blir det vanskelig å markere seg for Listhaug, gjennom dobbeltkommunikasjon. Risikoen er stor for indre uro i Frp. De må finne en måte Frp kan fortsette å markere seg på som er akseptabel. Listhaugs utspill må muligens avklares fra gang til gang. Spørsmålet er om dette faktisk er begynnelsen på slutten. Med færre markeringer vil Frp falle kraftig på meningsmålingene, sier han.

Åpent

Ifølge Tuastad er det helt åpent om hva Sp vil bestemme seg for når det gjelder mistillitsforslaget mot Listhaug.

– Det som taler for at de går inn for mistillit er at de vil ønske å stå sammen med opposisjonen, og at de kan ønske å påføre regjeringen et kraftig nederlag. Dette vil kunne legge et kraftig press på KrF. På den andre siden har Sp en del strategiske vurderinger i forhold til regjeringen. De står tross alt godt til høyre i alliansen med opposisjonspartier, utdyper han.

Ifølge NTB ligger det an til at Knut Arild Hareide ikke vil kaste Listhaug, men dette er ikke bekreftet ennå. KrF har like vurderinger som Ap i denne saken, men de står nærmere Høyre politisk.

Saken fortsetter under annonsen

– De har en interesse av å vise parlamentarisk ansvarlig. Denne saken blir snart avklart, sier Tuastad.

Foto
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– For stor stjerne

Sylvi Listhaug er en for stor stjerne i Frp, og i regjeringen, til at hun kan kastes eller vingeklippes totalt, mener Tuastad. Han forteller at det er to sterke fløyer i partiet: Solvik Olsen–fløyen og populistfløyen. Sistnevnte vil aldri godta å miste sin viktigste markør. Da blir det bråk:

– Frp vil få mindre velgeroppslutning. Listhaug er et symbol. Blir hun vingeklippet eller avsatt er det et alvorlig slag mot populistfløyen og vil føre til en mulig regjeringsoppløsning, avslutter han.