Handelen blir mer balansert
Utenom Trump selv og den harde kjernen som sier de tror på visjonen hans, er det få som tror en handelskrig vil fungere for USA. Det er for enkelt for Kina og Tyskland og andre land med betydelige handelsoverkudd å finne mottiltak som svir politisk.
Men Trump kan likevel komme til å erklære seier.
Den viktigste årsaken er at verdens globale handel er i ferd med å bli mer balansert, og den utviklingen har pågått siden lenge før Trump viste sin misnøye med andre lands handelsoverskudd.
Tall fra IMF viser at skjevheten i hvem som låner og hvem som investerer i verdens valutaer har blitt gradvis mindre siden finanskrisen. Mens toppåret 2006 viste skjevheter på om lag 6 prosent av globalt BNP, var vi i 2017 nede i 3,2 prosent.
Hovedårsaken er at de oljeeksporterende landene, som Norge også er en del av, har fått færre dollar for oljen sin og dermed også lavere overskudd på handelsbalansen. Men også Kinas overskudd er mye lavere nå enn for rundt ti år siden. Mens overskuddet var på 9,9 prosent i 2007, er det i dag nede på 1,4 prosent av kinesisk BNP.
Faktisk er det små land som Sverige, Sveits, Singapore og Sør-Korea som i dag ser ut til å ha de raskest voksende handelsoverskuddene.
Riktignok skjedde den kraftigste reduksjonen fra 2007 til 2013, men fortsatt er det ingen klare tegn på at skjevhetene blir større.
Kommentator i Washington Post, Robert Samuelson, skriver at mye av skjevhetene er nå korrigert for. «Det er ikke mye Kina og andre land kan justere dersom de skulle ønske å komme Trump imøte».