G7-bråket viser dagens polarisering
– Det er en ny bekreftelse på konflikten som har bygget seg opp de siste månedene, sier Melchior til NTB.
Trump trakk støtten til slutterklæringen fra G7-møtet etter at Canadas statsminister Justin Trudeau på en pressekonferanse kritiserte straffetollen på stål og aluminium som USA innførte 1. juni. Trudeau gjorde det som tidligere varslet klart at Canada vil innføre mottiltak.
– Utfallet av møtet er også et uttrykk for den omskifteligheten og mangelen på stabilitet man ser under Trump. Det var enighet om en erklæring, men Trump trakk støtten etter Trudeaus uttalelser om toll, sier Melchior.
– Forsøpling
Søndag langet Det hvite hus' økonomiske rådgiver Peter Navarro ut mot Trudeau.
– Det er et eget sted i helvete for enhver utenlandsk leder som engasjerer seg i svikefullt diplomati med president Donald Trump og så forsøker å dolke ham i ryggen på vei ut døren, sa Navarro til Fox News.
Også presidentens økonomiske rådgiver Larry Kudlow anklaget søndag Trudeau for å ha «dolket» USA i ryggen.
– Det er blitt en forsøpling av internasjonalt diplomati. Forhandlinger og diplomati er til for å løse konflikter. Det er helt eksepsjonelt med denne typen kraftige personangrep i det internasjonale samarbeidet, sier Melchior.
«Uærlig og svak»
Også Trump selv har kritisert Trudeau på Twitter. I tillegg til å omtale Trudeau som «veldig uærlig og svak» kritiserte Trump Canadas toll på meieriprodukter.
– Det stemmer at Canada har høy beskyttelse av meierisektoren. Det er en legitim interessekonflikt. Trumps stil er offensiv, og det er slik at USA har interesser på landbruksområdet. At det finnes interessemotsetninger er greit, men det må løses gjennom forhandlinger, sier Melchior.
– Og når Trump kritiserer EU, så har han rett i at USAs toll i gjennomsnitt er noe lavere enn EUs. Men samtidig beskytter USA enkelte av sine egne sektorer. Svaret på et ønske om tilnærmet null toll er en frihandelsavtale. Trump kan jo ta initiativ til å fortsette forhandlingene om TTIP-frihandelsavtalen mellom USA og EU. Men når du har gjort deg uvenner med alle, er det vanskelig å finne løsninger, fortsetter NUPI-forskeren.
– Ingen kompromissvilje
Melchior trekker fram at USA under Trump setter hardt mot hardt.
– Trump taler maktens språk. Andre land har sagt seg villig til å diskutere for eksempel stål og aluminium eller hvordan man skal reformere tvisteløsningsmekanismen til Verdens handelsorganisasjon (WTO). Men USA viser ingen vilje til kompromisser. Truslene om handelskrig vil derfor fortsette videre, sier Melchior.
En ny opptrapping av USAs offensive handelspolitikk kan komme om få dager. Det hvite hus har varslet at en liste over kinesiske produkter som kan komme til å bli ilagt økt toll, kan ventes innen 15. juni. I tillegg har USA varslet at de vurderer å øke tollen på personbiler til 25 prosent.
– Hvis toll på biler blir innført med utgangspunkt i USAs nasjonale sikkerhet, blir dette svært vanskelig å begrunne. Det er allerede flere klagesaker i WTO om tollen på aluminium og stål, sier Melchior.
NUPI-forskeren ser G7-møtet i Canada som en mulighet til forsoning som gikk tapt.
– G7 har kommet litt i skyggen av G20, fordi de store handelsspørsmålene dreier seg mer om Asia enn før. Men G7-møtet kunne vært en anledning for de gamle stormaktene til å slutte fred. Det skjedde ikke, sier Arne Melchior.