Organisasjonskulturen i Forsvaret er «utpreget maskulin», og må være ekstra på vakt og arbeide strategisk målrettet for at organisasjonen skal utvikles i riktig retning, mener en intern arbeidsgruppe.

Foto

Jesper Vigander Edwin / Forsvaret

Forsvarets likestillingsarbeid nedsables internt

Publisert: 8. august 2018 kl 10.40
Oppdatert: 8. august 2018 kl 14.16

Strategien for å rekruttere og beholde kvinnelig militært personell i det norske Forsvaret har ikke vært god nok det seneste tiåret.

Det mener en arbeidsgruppe bestående av forskere, ledere og vernepliktige i Forsvaret, samt representanter for organisasjonen FRI og Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).

– Vi tar inn folk til verneplikt, og da må vi sørge for å ha en organisasjon og tjeneste som gjenspeiler de verdiene samfunnet har, sier leder for arbeidsgruppen, oberstløytnant Lena P. Kvarving. Hun omtaler organisasjonskulturen i Forsvaret som «hypermaskulin».

I en intern rapport som Dagens Perspektiv har fått innsyn i, presenterer gruppen 40 konkrete anbefalinger som omhandler alt fra utforming av uniformene og rekrutteringssystemer til kompetanseheving og håndtering av varsling om mobbing og trakassering.

I rapporten vises det særlig til en Stortingsmelding Nr. 36. fra 2006-2007 om økt rekruttering av kvinner. Det ble ansett som rimelig å ha en målsetning om 20 prosent kvinner i militære stillinger innen 2020. 

«Større mangfold i organisasjonen, herunder en bedre balanse mellom kjønnene, vil gjøre forsvaret enda bedre i stand til å møte de sikkerhetsutfordringene vi står overfor, nasjonalt og internasjonalt,» heter det i meldingen.

Per 2018 er det imidlertid kun 10 prosent kvinnelige offiserer og 13 prosent i andre grader. Innføringen av allmenn verneplikt har imidlertid bidratt til at kvinneandelen blant vernepliktige nå er på 24 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

«Dette tilsier at Forsvaret ikke har nådd målene om bedre kjønnsbalanse, og må endre og øke fokus for å lykkes,» skrives det i rapporten. 

Krever snarlig oppfølging

Ti av punktene «bør prioriteres og iverksettes snarest for at Forsvaret skal løse sine oppdrag og hindre diskriminering,» skriver gruppen.

Herunder foreslås det flere nye oppdrag til Forsvarets høgskole, inkludert utdanning om seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, samt forsvarets holdninger og tiltak knyttet til tematikken.

Under et annet punkt foreslås det å gi Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) i oppdrag å gå gjennom retningslinjer for håndtering av varsling om mobbing og trakassering blant soldater og ansatte.

De øvrige 30 anbefalingene bør innarbeides i rutiner eller gis som oppdrag i verneplikten for 2019, mener gruppen.

Forsvarets forpliktelser og oppdrag knyttet til likestilling og mangfold «må ikke vurderes som tilleggsbelastninger (…), men som en selvsagt og naturlig del av virksomheten,» heter det i rapporten som ble overlevert Forsvarsledelsen 3. juli.

Saken fortsetter under annonsen

Rapporten ligger på forsvarssjefens bord kort tid før tidenes mest omfattende kartlegging av mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret skal gjennomføres.

Ledelsen i forsvaret har ikke tatt stilling til rapporten, og ønsker derfor ikke å kommentere den ennå. Forsvarsdepartementet ønsker heller ikke å kommentere innholdet i rapporten.