Første utenlandsreise måtte bli Kina
Den nordkoreanske diktatoren dro til Kina på et «uoffisielt besøk» fra søndag til onsdag denne uken. Det var hans første utenlandstur siden han tok over som det lukkede regimets leder i 2011.
Under besøket deltok Kim og hans kone Ri Sol-ju på en bankett arrangert av Kinas president Xi Jinping for å ønske dem velkommen, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.
Videre inviterte Kim Xi til å komme til Nord-Korea, noe Xi takket ja til, ifølge det statlige nyhetsbyrået i Nord-Korea, KCNA.
Positiv til krav
Ifølge Xinhua skal Kim under besøket ha sagt at han er innstilt på følge opp det internasjonale kravet om atomnedrustning.
– Det er vår innstilling å forplikte oss til atomnedrustning på halvøya, i henhold til tidligere president Kim Il-sungs og generalsekretær Kim Jong-Ils ønsker.
Videre åpnet diktatoren for dialog med USA og å holde et møte mellom de to landene.
– Man kan finne løsninger på problemet rundt atomnedrustning på koreahalvøya om Sør-Korea og USA svarer på våre forsøk med velvilje, og skaper en atmosfære av fred og stabilitet mens det tas progressive og like steg for å oppnå fred, fortsatte han.
Nordkoreansk TV sendte onsdag en 40 minutter lang tv-sending om Kims besøk til Kina, men ingen av uttalelsene fra Kim om atomnedrustning ble nevnt.
Søker allierte
Kim Jong-uns kursendring kan være uttrykk for at det amerikanske presset mot Kim for alvor begynner å gjøre vondt for Nord-Korea, mener en dansk ekspert.
– Jeg tror Kim-regimet er blitt bevisste på at dersom de ikke får et tett partnerskap med Kina, så står de veldig alene. De kan bli tvunget til å la seg diktere amerikanske krav for forhandlingene hvis ikke de har en alliert i Kina, sier Andreas Bøje Forsby, forsker ved Nordisk Institut for Asienstudier ved Københavns Universitet.
Vil sikre en allianse
Kina har gjennom historien vært det nordkoreanske regimets viktigste allierte, men den siste tiden har forholdet mellom landene blitt noe kjøligere som følge av Nord-Koreas utvikling av kjernevåpen.
Analytikere mener møtet mellom de to var ønsket fra begge sider. Xi vil sikre at Kim ikke går med på en avtale med USA som kan skade Kinas interesser, og Kim vil være sikker på at han har Kina i ryggen når han skal møte både Sør-Korea og USA senere i år.
Trump orientert
Beijing informerte USA om det uoffisielle møtet tirsdag og viderebrakte en personlig beskjed fra den kinesiske presidenten til Trump, opplyser talskvinne for Det hvite hus, Sarah Sanders.
Møtet mellom de to statslederne «er ytterligere bevis på at vår kampanje med maksimalt press skaper en riktig atmosfære for dialog med Nord-Korea», sier Sanders.