Fylkesordfører i Akershus og leder av fellesnemnda i Viken, Anette Solli (H), under et møte om om regionreformen Oslo Plaza tirsdag.

Foto

Cornelius Poppe / NTB scanpix

Foreløpig stopp for Viken-opprør

Publisert: 4. september 2018 kl 14.28
Oppdatert: 4. september 2018 kl 15.36

Leder i fellesnemnda for Viken fylkeskommune, Anette Solli (H), tillot tirsdag en runde med debatt om tre forslag om å stille arbeidet med Viken i bero.

Mens SV, Sp og Frp foreslo å legge ned det politiske arbeidet til oppgavene som skal overføres fra staten til de nye regionene blir behandlet i Stortinget 15 oktober, stilte Ap og MDG med hvert sitt forslag som i praksis tok opp det samme.

Men mindretallet, med Høyre og Anette Solli  i spissen, klarte å hindre opprørerne i å nå fram. 

For på forhånd hadde Solli satt i gang undersøkelser i hvorvidt oppørerene kunne kreve behandling av saker som ikke på var rapportert inn på dagsorden på forhånd. Prosjektleder for Viken, Halvard Horne, kunne fortelle at skal man kunne ta opp en slik ekstraordinær sak må det enten være 2/3 flertall, og det kan ikke motsettes av fellesnemndas leder, som altså er Solli selv. 

Horne hadde ikke på forhånd informert opposisjonen om at han hadde gjort en undersøkelse av lovverket. Men Gjermund Skaar (SV) innrømmer at han kjente til muligheten for at Solli kunne nekte forslaget behandlet.

Solli tillot votering, og opptellingen viste etter hvert at 14 stykker motsatte seg forslagene om å stille arbeidet i bero, det var to flere enn de 12 som krevdes for å oppnå en tredel. 

Saken fortsetter under annonsen

– Dette forslaget er ikke akkurat noe man har brukt mye tid på. Det hefter en del spørsmål ved det som man ikke vet svaret på. Hva betyr det for administrasjonen, valgstyret og prosjektkontoret?, sa Sollie under sitt innlegg.

Straks etterpå kom det enkelte forsøk på å utsette en del av sakene til neste møte, men også disse forsøkene ble stemt ned da hverken Ap eller Frp stemte for.

Ifølge Gjermund Skaar vil opposisjonen nå vurdere om de vil be om en lovlighetsvurdering av vedtaket. 

Innen oppgavemeldingen behandles i oktober er det varslet flere representantforslag om emnet, blant annet fra SV og Sp.

Men så lenge KrF står fast på at regionreformen må gjennomføres vil heller ikke disse få flertall.