Professor ved Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen, Helge Drange.
Foto
Kim E. Andreassen / På Høyden

Dyster klimafremtid i ny studie

Publisert: 7. august 2018 kl 10.55
Oppdatert: 7. august 2018 kl 10.57

Selv om alle verdens land reduserer sine utslipp, vil det være vanskelig å holde den globale oppvarmingen under 2 grader, melder NTB.

Bakgrunnen for den dystre fremtidsfremstillingen er den internasjonale studien PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences). Vi kan risikere at den globale snittemperaturen ender opp med å stabilisere seg 4 grader høyere enn i preindustriell tid, og havnivået kan stige 10–60 meter over dagens nivå, hevder forfatterne, som anslår at denne virkeligheten kan være bare tiår unna med dagens utvikling.

Professor ved Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen, Helge Drange, advarer mot at vi kan få et totalt ukjent klima, selv om han presiserer at forskernes resultater antakeligvis ikke inneholder det endelige svaret.

– PNAS–studien er en gjennomgang av kunnskapsstatus om hva som skjer. De er i tvil om man kan klare Paris–målet om to prosent utslipp. Ulike brikker faller sammen og kan forsterke hverandre negativt. Selv om dette er et mulig resultat, er det ikke særlig sannsynlig. Vi skal likevel ikke kimse av dette, sier han.

Grønn økonomi må til

Forskerne hevder at overgangen til en grønn økonomi, det grønne skiftet, må skje mye raskere enn tidligere anslått om man skal unngå en konstant drivhustilstand på jorda.

– Dette har nesten ingen nasjoner kommet ordentlig i gang med. Norge ligger langt etter, sier Drange.

Saken fortsetter under annonsen

Han mener at vi må øke bindingen av karbon, og at vi må starte med luft, ikke med karbongassen.

– Det finnes ikke bare én løsning på dette problemet. Studien og resultatene er dystre, men den er viktig fordi folk ikke helt forstår alvoret i dette og hva som faktisk holder på å skje, fremholder han.

Det moderne mennesket har vært på jorden i 200.000 år. Med en slik oppvarming kan utviklingen PNAS–forfatterne skisserer skje i løpet av andre halvdelen av dette århundret, mener han.

– Det som skjer nå er totalt ukjent territorium for det moderne mennesket. Det er mekanismer i naturen som kan forsterke og fordoble effekten, advarer han.

– Katastrofe

Havstigningen vil være en katastrofe for menneskeheten, mener Drange.

– Det er et spørsmål om hvordan vi vil tilpasse oss, men dette er en katastrofe for mennesket som art. Vi må se på matproduksjon, vannkvalitet og antall mennesker på jorden. Klimagassutslippene er et symptom på alt dette, sier han.

Saken fortsetter under annonsen