– Jeg reagerer på hvor enkelt vi har gitt fra oss data til Facebook, sier den digitale strategen Pontus Staunstrup.

Foto
Marcio Jose Sanchez / AP / NTB scanpix
 
 

 

Dette er Facebook-skandalen

Publisert: 21. mars 2018 kl 10.45
Oppdatert: 6. april 2018 kl 08.31

Personlig brukerinformasjon til opp mot 87 millioner brukere skal ha vært på avveie, og denne gangen er det ikke snakk om et datainnbrudd eller et hackerangrep.

Informasjonen ble teknisk sett hentet inn på lovlig hvis innenfor Facebooks retningslinjer, og som vi kommer tilbake til fikk det ikke noen umiddelbare konsekvenser for de som hentet inn dataen, skriver nettstedet tek.no.

Det politiske kommunikasjonsfirmaet Cambridge Analyticas (CA) anklages for å ha samlet inn opplysninger fra millioner av Facebook-brukere. Informasjonen skal ha blitt brukt til å forutsi og påvirke velgernes valg, og analyser ble solgt til Trumps valgkampstab.

Informasjonen skal ha blitt brukt til å forutsi og påvirke velgernes valg, og analyser ble solgt til Trumps valgkampstab.

Nye retningslinjer

Facebook kunngjorde nylig at de innfører nye retningslinjer for personvern. De nye reglene legger begrensninger på hva slags opplysninger tredjeparter kan få tilgang på. Blant annet skal Facebook begrense tilgangen som apper har til brukeropplysninger og hendelser, samt informasjon om grupper, medlemslister og innhold.

Saken fortsetter under annonsen

Facebook fjerner også muligheten for å lete etter brukere ved å søke på telefonnummer eller epostadresser. Facebook argumenterer med at selskaper som har hatt tilgang på telefonnumre og epostadresser på denne måten har kunnet samle inn brukerprofiler.

Fra og med mandag blir Facebooks brukere møtt med en melding med lenker som viser hvilke apper de bruker og hva slags informasjon de har delt med disse appene. Brukerne får mulighet til å slette apper de ikke lenger ønsker.

Facebook-brukere som har fått sine opplysninger delt med Cambridge Analytica, vil også få beskjed om det.

Messenger-overvåking

Schroepfer kunngjøring kom samme dag som Bloomberg avslørte hvordan Facebooks chatteprogram Messenger overvåker og skanner alle meldinger mellom brukerne.

Ved å skanne bilder og lenker brukerne deler, skal hensikten være å hindre ulovlig innhold fra å spre seg. Både automatiske systemer og moderatorer foretar dette arbeidet, opplyser en talskvinne.