– De binder seg til den grønne masten
En gang var det viktig å formidle både statlig eierskap og tunge interesser i olje, derav navnet Statoil. Men i 2018 er virkeligheten en helt annen, mener selskapet – det fornybare og balanserte blir stadig viktigere. Det er bakgrunnen for at det største selskapet i Norge velger å bytte navn til Equinor.
– Verden er i endring, og det er Statoil også, sa selskapets styreleder Jon Erik Reinhardsen da de planlagte navneendringene ble offentliggjort torsdag morgen.
– Det vil vekke mange og sterke følelser, men vi forbereder oss på de neste 50 årene, og en annen energifremtid. Vi søker nye forretningsmuligheter i en grønnere hverdag, utdypet Statoil-sjef Eldar Sætre under en pressekonferanse samme dag.
Han mener at det nye navnet tar vare på selskapets opprinnelse og verdigrunnlag.
– Samtidig peker det på fremtiden. Equi betyr likhet, likeverd eller balanse, og nor representerer stolthet over opphavet vårt, sa Sætre.
Navneendringene ble godt mottatt fra de fleste hold.
Hei @StatoilASA, spennende med forslag til navnebytte til #Equinor - Hva med å sørge for at fornybarambisjonene gjenspeiler navneskifte? 15-20 prosent fornybar investeringer innen 2030 er nemlig ikke godt nok om dere skal gå fra å være oljeselskap til energiselskap!
— Halvard Haga Raavand (@halvardhraavand) March 15, 2018
Navnet forplikter
Og det er ikke tvil om at det nye navnet forplikter selskapet til en dreining mot tyngre investeringer i fornybar energi, mener flere eksperter. Blant dem er NHH-professor Tor Wallin Andreassen:
– De binder seg med dette kraftigere til den grønne masten enn tidligere. Nå ønsker de å bygge inn de grønne og bærekraftige verdiene i merkenavnet. Det ønsker de å formidle både til finansmarkedene, landene de ønsker å gå inn i, og ikke minst til sine egne ansatte – nå jobber de for et grønt selskap fremfor et eksosselskap, sier Andreassen.
Han bemerker også at stavelsen «stat» fjernes. Ifølge NHH-professoren vil de med det formidle at de vil følge spillereglene hva gjelder eierstyring på en profesjonell måte.
– Her snakker vi om lange tidshorisonter. Det som gjør at de har suksess i dag er beslutninger som ble tatt for 15-20 år siden. Det samme gjelder i dag – nå legger de ressursene sine inn i andre retninger, og de vil kanskje kunne begynne å høste fruktene av det om 15 år. Men jeg tror det er et viktig signal om hvor de vil, sier Andreassen.
Også forfatter bak boka «De beste intensjoner – Oljelandet i klimakampen», Anne Karin Sæther, er positivt innstilt. I boka fra 2017 skriver hun om mektige interesser og klimamål som drukner i oljepolitikk.
– Jeg synes Statoil er mer fremoverlent enn den norske stat, sier Sæther.
– Alt starter med ord, og hvordan man snakker om ting og hva slags virkelighet man maler. Og her maler de fram riktig bilde, mener hun.
Hun bemerker likevel at det foreløpig er «milevis unna noen balanse og likhet» hva gjelder ren og skitten energi i selskapet.
– Dette er helt avhengig av at de faktisk fyller endringene med mening, og at de får større likhet og balanse i skitten og ren energi etterhvert. De går høyt på banen og sier de vil gå i riktig retning, og det er bra. Jeg opplever at det er veldig mange i selskapet som snakker på en måte som man ikke gjorde for bare få år siden, sier Sæther.
Mat for Stortinget
Den norske regjeringen vil stemme for endringen, opplyser oljeminister Terje Søviknes (Frp) til NTB.
– Regjeringen gir sin fulle støtte til Statoil-styrets forslag om å skifte navn fra Statoil til Equinor, og vil stemme for forslaget på Statoils generalforsamling. Beslutningen reflekterer at Statoil er i ferd med å utvikle seg til et bredt energiselskap, i tråd med den globale utviklingen i energisektoren, sier han.
Alle lar seg likevel ikke overbevise helt. Både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet er skeptiske til å la endringene seile gjennom uten behandling i Stortinget.
– Det å skifte navn på et selskap med så mye historie er et så viktig spørsmål at det tillegger generalforsamlingen å bestemme over, og er ikke noe styret bare kan bestemme, sier energipolitisk talsperson Espen Barth Eide (Ap).
Leder av næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad (Sp), skriver i et innlegg på Facebook at det navneendringen er «jåleri» som «tar avstand fra selskapets historie, hva de driver med og hvem de er».
Også leder av Utdannings- og forskningskomiteen, Roy Steffensen (Frp), omtaler planene på Facebook:
– Ærlig talt så høres det ut som de har drukket en mikstur av grønt skifte og nytale. Hvorfor bytte et kjent, stolt navn? skriver han, og legger til at han «håper alle småaksjonærer stemmer nei til til navnevalget i protest».