Budsjettforlik styrker troen på regjeringsutvidelse
Jeg tror fortsatt det blir regjeringsutvidelse, sier analytiker Aslak Bonde i Politisk analyse. Men det vil bli tøffe tak, mener han. I KrF er det «rødt flertall» både i landsstyret og i den referansegruppa partiet har oppnevnt.
– Men det virker nå som om det røde flertallet er delt i to. De som vil ha omkanp og de som ikke vil ha det av hensyn til partiets enhet.
– Derfor tror jeg fortsatt at KrF går inn i dagens regjering, gitt at de får noen gode gjennomslag i regjeringsplattformen, sier Bonde.
Også statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Svein Tuastad tror KrF vil bli med i regjeringen.
– Jeg tror regjeringsforhandlingene går bra, men at KrF får mindre gjennomslag enn de selv tror. Frp er tre ganger større og vil ikke gi ved dørene, mener Tuastad.
Han påpeker at problemet for den eventuelt nye regjeringa vil være spenningen i Frp, mellom «regjerings-Frp» i svarte biler og stortingsgruppa. Stortingsgruppa vil lett bli frustrert, og mindre disiplinert dersom velgere vender tommelen ned.
– X-faktoren er om Frp vil gå tilbake på meningsmålingene. Mye taler for det fordi nesten all politikk Frp kan markere seg på, er «mot» KrF, sier Tuastad.
– Dette kan gi slitasje. Hvis Frp havner klart under 10 prosent på målingene vil oppfatningen være at Krf har skylda. Då vil selv en statsmininister med svart belte i internt diplomati slite.
KrF «vant» budsjettforhandlingene
Svein Tuastad oppsummerer budsjettfoliket på følgende måte:
– KrF har fått mye, Frp er taperne og Venstre helt usynlige.
– Venstre er altså det fjerde partiet i regjeringen, i tilfelle noen har glemt det…
Aslak Bonde mener budsjettforliket viser at regjeringspartiene er villige til å strekke seg svært langt for å få til en flertallsregjering med KrF.
– Budsjettenigheten tyder på at regjeringen er villig til å gå langt for å få dem inn. – Men nettopp det kompliserer de kommende forhandlingene. Går Erna Solberg langt i retning av KrF, må hun også gi mer til Frp og Venstre. Spesielt i Frp er det nå så mye uro at det kan vise seg å bli vanskelig å få forhandlingene i havn, sier Bonde, og legger til:
– Men i Frp virker det også inntil videre som om det bare er et mindretall som vil være veldig kravstort. De får neppe til mer enn å lage masse støy.
Tuastad tror KrF muligens har forregnet seg når det gjelder forhåpninger om gjennomslag i en eventuell ny regjeringsplattform.
– Det er mulig at KrF har fått mye akkurat i denne budsjettfasen, for så å ikke få så mye mer i de kommende regjeringsforhandlingene. Høyre og Frp betaler altså en slags «inngangsbillett» til regjeringen for KrF gjennom dette budsjettforliket, sier han, og peker som Bonde på de store forskjellene det er mellom KrF og Frp:
– Striden om denne tax free-kvoten viser hvor totalt motsatte interesser Frp og KrF har når det kommer til symbolsaker. I KrF jubler de nå. Enn så lenge.