Britene i ferd med å bli mer positive til innvandring.

Foto

Yulia Chinato / CC

Britene mye mer positive til innvandring etter Brexit

Publisert: 10. juli 2018 kl 10.13
Oppdatert: 10. juli 2018 kl 10.13

Mens det norske integreringsbarometeret viste at nær halvparten av befolkningen mener integreringen går ganske eller meget dårlig i Norge og at innvandring ikke lenger ses på som en kilde til økonomisk vekst av flertallet, har holdningene endret seg i motsett retning i Storbritannia.

Ifølge den store undersøkelsen British Social Attitudes er det kun 17 prosent av britene som nå mener innvandring har en negativt effekt på landets økonomi.

Samtidig mente kun 23 prosent at innvandrere undergraver Storbritannias kultur.

 

Tallene avdekker en betydelig endring i holdningene siden forrige runde med datainnsamling i 2014, før folkeavstemningen om Brexit.

Saken fortsetter under annonsen

Den gangen mente 46 prosent at innvandrere utgjorde en trussel for økonomien, og i overkant av 40 prosent så innvandring som utvannende på britisk kultur.

Selv om holdningene til innvandring i snitt har blitt mer positive, viser årets undersøkelse også at det er blitt større avstand mellom partene.

Handlet ikke om å rive ned eliten

Ifølge forskerne bak undersøkelsen har holdninger til innvandring blitt ytterligere politisert av Brexit-prosessen. I analysen peker de blant annet på at Brexit ikke var et populistisk angrep på en Brussel-vennlig elite, men snarere eldre, konservative velgere som var svært bekymret over innvandringens potensielle konsekvenser.

«Teorien om at vi er splittet i to grupper, en som tjener på globaliseringen og en som ikke gjør det, kan ikke forkastes, men den er ikke den viktigste i EU-spørsmålet. En persons utdanningsnivå og alder var mye viktigere for ja eller nei, enn klasse», konkluderer forskerne.