Bitre folk bekymrer seg mer for innvandring
En ny forskningsartikkel publisert i renommerte Journal of Political Economy, slår fast at bitre mennesker som føler at de ikke har fått det de egentlig fortjener i livet, bekymrer seg mer for innvandring enn andre.
– Denne sammenhengen holder for individer med forskjellig nivå på hva de kan og hvilke jobber de har, både for kvinner og menn, sier Panu Poutvaara, leder for Info Center for International Institutional Comparisons and Migration Research.
Det er Poutvaara som står bak forskning sammen med Max Steinhardt fra Helmut Schmidt University i Hamburg.
I artikkelen pekes det på psykologiens definisjon av bitterhet som en blanding av sinne og håpløshet. Bitre folk føler at de er sviktet av andre eller av skjebnen, samtidig ønsker de ofte å ta igjen.
Etter å ha utsatt hypotesen sin for en rekke robusthetstester for å luke ut årssakssammenhengen, konkluderer forskerne med at det er bitterhet som fører til innvandringsskepsis og ikke motsatt.
Politiske konsekvenser
Mens det var nesten ingen bitterhet å spore blant de som stemmer på moderate politiske partier, både på venstre- og høyresiden, fant forskerne store innslag av bitre på fløyene, og særlig blant de som støtter opp om den ekstreme høyresiden.
Forskerne trekker paralleller både til Brexit og oppslutningen om Trumps presidentkandidatur i 2016. Oppslutningen om høyre-ekstreme i Hellas løftes også frem.
Mekanismen er enkel. Først har et område en økonomisk nedtur som fører til masseoppsigelser. Så blir folk bitre og ser etter ekstreme politiske løsninger.