Hurtigbåten er i dag den aller største kilden til utslipp målt i utslipp per passasjerkilometer. Norge kan bli verdens første nasjon til å sjøsette en elektrisk hurtigbåt.

Foto

Gorm Kallestad/Scanpix

 

 

Kommune-NM i klima

Norges fem beste klimatiltak

Publisert: 23. oktober 2018 kl 15.59
Oppdatert: 25. oktober 2018 kl 12.50

Nullutslippsløsninger for transportsektoren er sentral i kåringen av Årets lokale klimatiltak som deles ut av Kommunenes Sentralforbund (KS), Miljøstiftelsen Zero og Kommunalbanken.

Klimakonkurransen for kommunesektoren arrangeres for å skape "oppmerksomhet om gode klimaløsninger i store og små norske kommuner og fylkeskommuner" og inspirere til den grønne omstillingen.

Bla i infografen for å lese om hvert av de lokale klimatiltakene:

 

Bergen, Båtsfjord, Flora, Trøndelag og Østfold ble sendt til topps for sine respektive klimatiltak som alle er myntet på nullutslippsløsninger for transportsektoren.

Felles for tre av fem tiltak er at de dreier seg om elektrifisering til sjøs. 

Saken fortsetter under annonsen

Trøndelag, Båtsfjord og Flora har alle bidratt til tiltak som elektrifiserer sjøfart.

– Norge har en magisk kyst, sier Lars Fabricius, prosjektleder i Trøndealg fylkeskommune som er nominert til topp fem i kåringen.

Fylkeskommunen har som mål å sjøsette verdens første fornybare hurtigbåt, og til sommeren skal de fem involverte aktørene presentere sine bidrag.

– Skipsfart er en nasjonalt sterk næring som vi får mulighet til å stimulere og utvikle så det er et fint kinderegg, sier Fabricius som er strålende fornøyd med nominasjonen.

Store mengder CO2 til sjøs

Hurtigbåten er dagens største kilde til utslipp målt per passasjerkilometer og utgjør en kostbar form for transport, målt i både pris og CO2-utslipp.

– Men vi kommer ikke utenom hurtigbåten her til lands og mange som er helt avhengig av den, sier Fabricius. 

Saken fortsetter under annonsen

Hurtigbåten halverer blant annet reisetiden på ruter som Trondheim til Brekstad og binder sammen Norgeskysten. 

– For Trøndelag er det alltid en søken etter å redusere utslipp samtidig som man opprettholder et attraktivt tilbud, sier Fabricius.

Lokale løsninger inspirerer nasjonalt

Alle prosjektene i kåringen fungerer også som eksempler på hvordan man lokalt kan utarbeide nasjonalt attraktive løsninger i samarbeid med aktører i og utenfor kommunen.

Mens Trøndelag, Båtsfjord og Flora har satset på tiltak til sjøs, har Østfold innført en ordning for leie av fossilfrie anleggsmaskiner og Bergen bygger ut mobilpunkter.

FNs Klimapanel (IPCC) har kommet med klare anbefalinger om raske, omfattende utslippskutt og teknologiendringer, et element som har ligget til grunne for juryens kåring.

Juryen består av representanter fra KS, Kommunalbanken og Zero i tillegg til tidligere minister Odd Einar Dørum og Cicero-direktør Kristin Halvorsen. De endelige vinnerne vil bli presentert under årets Zerokonferanse.

Saken fortsetter under annonsen