Illustrasjonsfoto.

Foto

Tore Meek / NTB scanpix.

Arbeidstørste flyktninger kaster bort tid i introduksjonsprogram

Publisert: 26. oktober 2018 kl 09.24
Oppdatert: 26. oktober 2018 kl 09.24

Flyktninger som ønsker å komme raskt i arbeid, kan kaste bort verdifull tid i kommunenes introduksjonsprogram for nyankomne flyktninger.

Det viser en ny brukerundersøkelse med 38 flyktninger, gjennomført av Fafo på vegne av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

– Utfordringene skyldes at introduksjonsprogrammet er for standardisert, sier forskerne bak rapporten, Ragna Lillevik og Guri Tyldum. Det vil si at det ikke tas nok hensyn til forskjellene i hva slags forutsetninger flyktningene har for læring.

Introduksjonsprogram for nyankomne flyktninger skal gi opplæring i norsk og samfunnskunnskap, og bidra til kvalifisering for arbeidslivet for flyktninger som bosettes i en kommune.

Lavt læringsutbytte

Å lære norsk er viktig fordi det er en nøkkel til selvstendighet, jobb og å bli kjent med nordmenn. Brukerundersøkelsen viser at flyktninger med svært ulik utdanningsbakgrunn og språkbeherskelse flere steder settes i samme klasse. Dette skaper utfordring både for sterke og svake elever.

Saken fortsetter under annonsen

Spesielt for flyktninger med lite skolebakgrunn gir blandede klasser lavt læringsutbytte. De opplever gjerne at de ikke er i stand til å følge undervisningen fordi nivået er for høyt. I tillegg vil denne gruppen ofte ha små forutsetninger for å lære norsk på egenhånd.

Flyktninger med høyere utdanning får derimot ikke god nok progresjon og kaster bort verdifull tid. Mange av disse ønsker også å fortsette med sine yrker. De må som regel ta ekstra utdanning i Norge, men rådes ofte til å finne seg andre jobber i det ufaglærte markedet i stedet for å ta en slik utdannelse.

Lillevik og Tyldum mener dette kan bidra til at flyktningene bruker tiden sin i introduksjonsprogrammet på arbeidspraksis rettet mot det ufaglærte arbeidsmarkedet, i stedet for å oppnå en kvalifisering som er etterspurt.