Masud Gharahkhani, leder av Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg, under pressekonferansen der utvalgets første forslag til hvordan partiets innvandringspolitikk bør se ut.

Foto

Lise Åserud / NTB scanpix

Ap vil hjelpe i nærområdene og ha flere EU/Tyrkia-avtaler

Publisert: 12. september 2018 kl 14.27
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.18

Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg presenterte i dag forslag til en ny flyktning- og asylpolitikk. 

En av de viktigste endringene fra tidligere er en såkalt solidaritetspott på fem milliarder kroner som skal gå til flyktninger og mottakerland - de såkalte nærområdene. 

I dag ligger nivået på norsk nødhjelp til slike områder på rundt fem milliarder kroner, men ifølge Gharahkhani skal dette være midler som frigjøres fra andre steder av flyktningpolitikken. Dels fra enprosentmålet i statsbudsjettet og dels fra det man får frigjort ved færre asylankomster og bistandsmidler brukt i Norge.

Ved å inngå flere såkalte tredjelandsavtaler, som den mellom EU og Tyrkia som går ut på at flyktninger fra krigen i Syria får opphold i Tyrkia i stedet for å reise videre til EU, vil Ap styrke prinsippet om "første asylland". 

Ambisjonen skal være å ta imot flere kvoteflyktninger, men Gharahkani binder seg ikke til et antall. 

– Antallet må vi komme frem til sammen med kommunene som skal ta seg av bosettingen, sier han. 

Utvalget ønsker også å innføre et skille mellom flyktninger basert på behovet for beskyttelse. Personer som er individuelt forfulgt skal få status som konvensjonsflyktninger, mens de som flykter fra krig og konflikt, uten å være individuelt forfulgt, skal få det som Ap omtaler som subsidiær beskyttelse. 

Saken fortsetter under annonsen

Gharahkhani utdyper ikke hva som skal ligge i subsidiær beskyttelse.

Utvalget ønsker også å stille samme krav til identitet ved permanent opphold som for å få norsk statsborgerskap.

Les mer om forslagene her