Anbefaler endringer i Skattefunn
Næringslivets investeringer i forskning og utvikling øker på grunn av Skattefunn-ordningen. Dette resulterer i mer nyskaping og økt produktivitet i nærinslivet.
Det er konklusjonen Samfunnsøkonomisk analyse har kommet til etter sin evaluering av ordningen som gir skatteletter til bedrifter som investerer i FoU og innovasjon.
Rapporten deres ble overlevert Finansdepartementet mandag formiddag. De vil nå gå igjennom rapporten og be om innspill fra relevante aktører, opplyses det i en pressemelding.
– Samlet sett vil dette gi oss et godt grunnlag for det videre arbeidet med Skattefunn, sier finansminister Siv Jensen.
Samfunnsøkonomisk analyse foreslår imidlertid flere konkrete anbefalinger og justeringer til den videre utformingen av ordningen.
Disse inkluderer forenklinger og økt stimulering av samarbeid og deltakelse, særlig for mindre FoU-prosjekter som utløser relativt høye investeringer per krone i støtte.
«Anbefalingene er basert på resultatene i rapporten og med tanke på både bruk av skattepenger og administrativ byrde, samt at SkatteFUNN fortsatt bør være en bred ordning som stimulerer FoU i mange bedrifter og dermed supplerer andre eksisterende støtteordninger for FoU,» skriver analyseselskapet på egne nettsider.
Misbruk
Evalueringen har også sett på misbruk av SkatteFUNN, blant annet med utgangspunkt i kontroller utført av Skatteetaten.
Rapporten slår fast at det skjer misbruk av ordningen, og foreslår flere tiltak som begrenser dette, inkludert flere kontroller og strengere sanksjoner.
«Etter vår vurdering har misbruket ikke hatt et omfang som endrer anbefalingen om å videreføre Skattefunn,» skriver Samfunnsøkonomisk analyse.
SkatteFUNN ble introdusert i 2002 som et tiltak for å motivere norsk næringsliv til å øke sin satsing på forskning og utvikling (FoU), og har vokst til å bli et av de viktigste politiske virkemidlene for dette formålet. Evalueringen konkluderer med at SkatteFUNN bidrar til å øke næringslivets investeringer i FoU, og at dette bidrar til mer nyskaping og økt produktivitet.