– Å unngå globalt klimakaos vil kreve en stor endring av samfunnet og verdensøkonomien, sa leder av FNs klimapanel (IPCC), Hoesung Lee, under fremleggelsen av klimarapporten i Sør-Korea i forrige uke.

Foto

Jung Yeon-je/AFP

 

 

Klima

Alvorlige klimakonsekvenser fjernet fra sammendraget i IPCC-rapporten

Publisert: 12. oktober 2018 kl 09.52
Oppdatert: 12. oktober 2018 kl 10.33

Årsaken til at sammendraget er en nedtonet versjon, er den politiske drakampen mellom de forskjellige representantene under klimamøtet om 1,5 gradersrapporten i Sør-Korea forrige uke, melder Energi og Klima.

Beslutningstagere og politikere bør lese rapporten i sin helhet og ikke bare holde seg til sammendraget, oppfordrer LSE-forskeren Bob Ward i et innlegg publisert i The Guardian denne uken.

– Farene ved å ignorere forskernes kunnskap er langt alvorligere enn det som kommer frem i FN-rapportens oppsummering, skriver Ward.

Informasjon om irreversible og ustoppelige endringer i klimaet er fjernet fra sammendraget. 

Disse er som regel omtalt som «tipping points» og betegner endringer i klimaet som er umulig å snu når de først er nådd.

LES OGSÅ | Klimautslipp må halveres innen 2030

Mange stater har anerkjent at klimaendringer vil føre til flyktningsstrømmer, men det er utelatt fra IPCC-rapportens sammendrag at to graders oppvarming kan føre til betydelig migrasjon, sosial uro og i verste fall krigføring. 

Saken fortsetter under annonsen

– Ved å utelate disse signifikante risikoene fra sammendraget er faren at beslutningstagere vil tenke at forskere har vurdert dem til å være ubetydelige eller umulige å oppnå, skriver Ward.

Det mangelfulle sammendraget er resultatet av en politisk drakamp under ferdigstillingen av klimarapporten i Sør-Korea forrige uke. 

Representanter fra blant annet regjeringen til USA, Australia og Saudi Arabia var med på å godkjenne oppsummeringen linje for linje. 

Verdifulle fakta om avgjørende endringer i klimaet gikk dermed på bekostning av en bred politisk enighet.

LES OGSÅ | – Fortsetter med oljepolitikk som om man ikke har et klimaproblem

Hullene i rapporten er oppsiktsvekkende, men enhver fornuftig beslutningstager vil forstå basert på sammendraget at å holde global oppvarming til 1,5 grader er både prisgunstig og absolutt nødvendig for å unngå fatale konsekvenser, avslutter Ward.

LES OGSÅ | Kommentar: Menneskeheten har satt seg selv i sjakk

Saken fortsetter under annonsen